Studenti da imaju šest studentskih rokova

Senat Univerziteta u Beogradu predložio da je danas da se propiše da Univerzitet i fakulteti organizuju šest ispitnih rokova, kako studenti ne bi mogli da traže dodatne rokove, a fakulteti smanjuju broj rokova.

Senat je danas usvojio i pravilnik o disciplinskom postupku protiv studenata za pojedinačno kršenje akademske discipline, prema kome će kazna za najteže prekršaje biti izbacivanje sa fakulteta.

Pravilnikom je propisano da studenti treba da budu kažnjeni ako na fakultet dodju u vidno alkoholisanom stanju,i ako konzumiraju drogu i alkohol u zgradi fakulteta, naprave materijalnu štetu, vredjaju ili napadnu profesora, plagiraju ili delimično plagiraju domaći zadatak, seminarski ili semestralni rad ili projekte, zbog tuče i drugih izgreda.

Predstavnici studenata tražili su da studenti koji naprave neki od prekršaja na studentskim protestima budu izuzeti iz ovog pravilnika.

Senat je još usvojio izveštaj o upisu na osnovne akademske studije. Prema podacima na fakultetima u Beogradu ostalo je 473 slobodnih mesta, na fakultete je upisano oko 15.000 studenata, dok se na prijemni prijavilo oko 22.700 studenata.

Ove godine bilo je po 90 mesta za studente romske nacionalnosti i za studente sa invaliditetom, ali te kvote nisu popunjene, jer je upisano 35 Roma i 32 osobe sa invaliditetom.

Najtraženiji fakulteti ove godine bili su Fakultet organizacionih nauka, Stomatološki fakultet, Matematički fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

(Beta)

Ostavite komentar