Sused Srbije usvaja novu jurišnu pušku za svoje oružane snage

Rumunska vojska započela je proces zamene puške Kalašnjikov italijanskom Beretom ARX160, čime je nastavljen trend zamene legendarnih sovjetskih pušaka u regionu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Rumunija je poslednja „velika“ vojska u NATO koja i dalje masovno koristi Kalašnjikov kao osnovnu jurišnu pušku, odnosno domaće derivate model 1963 i model 1986, koji su decenijama u upotrebi.

Sada se planira osvajanje proizvodnje italijanske Berete ARX160 i licencna proizvodnja do 20.000 primeraka godišnje u rumunskim fabrikama.

Za razliku od nekih drugih vojski, Bukurešt neće ići na nužnu promenu kalibra jer italijanska puška osim NATO kalibra 5,56×45 mm koristi i klasični sovjetski metak 7,62×39 mm, koji Rumunija ima u ogromnim količinama.

Projekat modernizacije jurišne puške rumunske vojske poč-a, potpiše ugovor sa italijanskom Beretom o licencnoj proizvodnji puške ARX16 u varijanti A3.

Rumunska Vlada će obezbediti 80 odsto potrebnih sredstava za zajedničko ulaganje, očekuje se da će na početku procesa 15 odsto delova jurišne puške biti proizvodjeno u toj zemlji, a da će taj procenat rasti u budućnosti.

Takozvani ofset aranžman obuhvata i ulaganje od 6,5 miliona evra u modernizaciju fabrike UMP u kojoj bi se proizvodila puška. Fabrika, u kojoj sada radi oko 300 ljudi biće pojačana sa još 150 zaposlenih.

To je samo jedan od segmenata sveobuhvatnog procesa modernizacije rumunske vojske. Do 2026. godine planirano je ulaganje od čak 9,8 milijardi evra koje obuhvata vazduhoplovstvo, sisteme PVO i kopnenu vojsku.

Bereta ARX160 je modularna jurišna puška koju mogu da koriste oružane snage, policija i specijalne formacije.

Izradjuje se u NATO kalibru 5,56×45 mm, uz opciju izmene cevi i korišćenja sovjetskog 7,62×39 mm kalibra i hranjenje municijom iz okvira za Kalašnjikov.

U Rumuniji je ideja da ARX160 u budućnosti bude osnovno oružje ne samo rumunske vojske, već i policije i Žandarmerije.

Zato se razmatra se proširenje saradnje sa Beretom na proizvodnju osnovnog pištolja za oružane snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.