Sutra 18 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Sutra se navršava 18 godina od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba „Dnevnog telegrafa“.

Predstavnici novinarskih udruženja pozvali su prijatelje i kolege da zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, polože vence i zapale sveće ispred spomen obeležja u Svetogorskoj ulici 35.

Sudjenje za ubistvo novinara i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.