Sutra Medjunarodni praznik rada

Medjunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se sutra širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

U Srbiji sindikati sutra neće organizovati protestne skupove i povorke jer je ove godine istog dana Uskrs, ali su najavili da će nastaviti borbu za prava radnika i njihov bolji standard.

„Ne pozivamo na okupljanja i proteste, ali upozoravamo da stotine hiljada radnika strahuje od otkaza, od stalnih smanjenja zarada, od odlaska u penziju s niskim nadoknadama, od sprečavanja sindikalnog organizovanja. Stižu nam uvećani računi za režijske troškove, uvećane rate kredita, uvećani iznosi za porez na imovinu i sve manje nam preostaje za dostojanstven život“, saopštio je Samostalni savez sindikata Srbije.

Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Medjunarodni praznik rada dočekuju bez u praksi ostvarenih i zaštićenih prava koja im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Srbije, Aleksandar Vulin je kazao da će ove godine biti doneto nekoliko zakona radi bolje zaštite prava radnika, medju kojima o sezonskom radu i o zapošljavanju preko agencija, a u planu su i pregovori o novoj ceni rada.

U Srbiji ima oko 1,8 miliona zaposlenih, a 745.000 ljudi je na evidenciji nezaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.