U trendu

Sutra počinje leto i najduži je dan u godini, a temperature – prolećne

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje sutra u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ saopštilo je da će na dan početka leta obdanica biti najduža, a noć najkraća.

Kako Sunce u Beogradu toga dana izlazi u 4 časa i 52 minuta, a zalazi u 20 časova i 27 minuta obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Međutim, iako nam leto kalendarski stiže, vreme više liči na prolećno – red kiše, red sunca. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na značajnu promenu vremena za petak – očekuje se da će se naoblačenje koje će u petak u ranim jutarnjim satima zahvatiti severne i zapadne, tokom pre podneva i sredinom dana proširiti i na ostale predele uslovljavajući kišu, pljuskove, grmljavinu, osetan pad temperature kao i jak, povremeno olujni vetar.

Do promene vremena dolazi usled premestanja hladnog fronta preko područja Srbije.

U zoni fronta mogući su lokalno intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i kratkotrajna pojava sugradice i grada.

Sutra ujutru u Srbiji ponegde sa kratkotrajnom maglom. Tokom dana pretezno suncano i toplo, posle podne na severu i u planinskim predelima uz lokalni razvoj oblacnosti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 15 do 20, a najvisa dnevna od 28 do 31 stepen.

U toku noći naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i pojačanim severozapadnim vetrom zahvatiće prvo severozapadne krajeve.

U Beogradu sutra pretežno sunčano i toplo.

Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura oko 20, a najvisa dnevna oko 31 stepen.

U drugoj polovini noći naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i pojačanim severozapadnim vetrom.

Za dane vikenda malo do umereno oblačno, suvo i hladnije.

Od ponedeljka ponovo promenljivo, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uglavnom u centralnim, južnim i istočnim krajevima.

Za dane vikenda i početkom sledeće sedmice hladnije sa temperaturom ispod proseka, u većini mesta od 19 do 23. od srede temperatura u postepenom porastu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.