U trendu

Sutra se usvaja PDR za Linijski park, izgradnja do kraja 2021

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda sutra će glasati za Plan detaljne regulacije za Linijski park na Dorćolu, čime će se steći uslovi za raspisivanje tendera za njegovu gradnju, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema nejgovim rečima, time će biti omogućeno da izgradnja Linijskog park, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta, počne do kraja godine, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

On je precizirao da će izgradnja parka trajati tri godine i da će koštati 55 miliona evra.

„U budžetu za ovu godinu izdvojili smo 15 miliona evra za ovaj park, koji je projektovalo 55 mladih arhitekata. Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke sada će biti Linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 metara kvadratnih pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada“, rekao je Vesić.

On je dodao da će park imati sedam celina.

„Predviđeni su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine biće obezbeđeni i sadržaji za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog saobraćaja“, objasnio je Vesić.

Istakao je da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile, i to u nastavku ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, te ispod Dunavske ulice i Linijskog parka, kao i u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice.

Gradiće se, kako je rekao, i nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti.

„Linijski park planiran je kao jedinstvena celina površine oko 22,8 hektara, na šesnaest parcela i biće deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, a delovi parka treba da budu uređeni kao funkcionalne celine za odmore i rekreaciju“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.