U trendu

Sutra u Gračanici komemoracija novinaru i slikaru Nikoli Beševiću

Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom novinaru i likovnom stvaraocu Nikoli Beševiću biće održan sutra, 4. decembra u Domu kulture u Gračanici.

O životu i radu Nikole Beševića govoriće njegova supruga Armenija Bešević, novinarka prištinskog Jedinstva Momirka Čanković, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, novinar i publicista Djordje Jevtić i književnik Živojin Rakočević.

Skup koji organizuju Udruženje novinara Srbije i Dom kulture Gračanica počeće u 19 časova.

Bešević je rodjen u Šidu 1947. godine, a veći deo života proveo je u Prištini koju nije napustio ni nakon rata 1999. godine.

Novinarstvom se bavio čitavog profesionalnog života a najduže je radio u redakciji prištinskog Jedinstva, gde je uredjivao kulturnu rubriku.

Nakon NATO bombardovanja ostao je da radi i živi u Prištini, i zajedno sa suprugom Armenijom slao vesti, reportaže i fotografije za više medija, najviše za agenciju Beta.

Posleratnim Kosovom je putovao svojim automobilom, bez pratnje i zaštite, a bio je i meta nekoliko napada dok je izveštavao iz enklava i pisao reportaže o raseljenima i njihovim pokušajima da se vrate u zavičaj.

Dobitnik je posebne povelje za ratne reportere „Milan Žegarac“ 1994. godine.

(Beta)

Napišite komentar