U trendu

Sutra u Prištini počinje konvencija o angažovanoj demokratiji

Druga po redu „Konvencija o angažovanoj demokratiji – angažuj se, inspiriši, osnaži!“ biće održana od 17. do 20. maja u Prištini, saopštio je Evropski fond za Balkan.

Skup predstavlja nastavak aktivnosti koje se sprovode u okviru Inicijative za angažovanu demokratiju (EDI).

Pokrenuta 2020, EDI okuplja lokalne inicijative i pokrete, istraživače i aktivne građane na Zapadnom Balkanu koji se bave pitanjima demokratizacije, socijalne pravde i odgovornosti institucija i podržava ih da udruže snage i rade na očuvanju i promovisanju vrednosti otvorenih, solidarnih i demokratskih društava.

U okviru Inicijative identifikovano je pet tema zajedničkih za region – životna sredina, dostojanstven rad, javni prostor, mediji i ljudska prava.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Aleksandra Tomanić rekla je da su teme kojima se bavi EDI važne u svakoj zemlji regiona i da su definisane zajedno sa uključenim predstavnicima pokreta i inicijativa.

„Važno nam je da im pružimo podršku (pokretima i inicijativama) za ono što već rade na lokalnom nivou i da doprinesemo regionalnoj razmeni, kao i stvaranju jedne vrste regionalne solidarnosti“, istakla je Tomanić.

Program Konvencije obuhvatiće plenarne sesije i radionice koje će nastojati da intenziviraju proces stvaranja solidarne zajednice širom regiona.

Uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva spoljnih poslova, omogućen je format regionalnog konkursa a cilj je pokrenuti projekte koji će pružiti podsticaj kako tematskim grupama, tako i mreži, na značajnom, regionalnom nivou, navodi Evropski fond za Balkan.

Prva Konvencija o angažovanoj demokratiji, pod sloganom „Angažuj se, inspiriši, osnaži! Solidarnošću do demokratije na Zapadnom Balkanu“ održana je u Beogradu u septembru 2021.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar