U trendu

Svečanim defileom počeli „Dani Beograda“

BEOGRAD – Tradicionalna manifestacija „Dani Beograda“ počela je danas svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana gde je položeno cveće na spomen-obeležje, na mestu gde je turski komandant Ali-Riza paša 1867. godine predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

U defileu, koji je počeo oko 9.30 sati, bili su predstavnici grada Beograda, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjička brigada Policijske uprave Beograda i pitomci Vojne akademije.

Cveće je na spomen-obeležje na Kalemegdanu položio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, čemu su prethodili topovska paljba i prigodan program.

On je rekao da se ovom manifestacijom sećamo svih sjajnih ljudi koji su, živeći i radeći u Beogradu, ostavili neizbrisiv trag u istoriji, kulturi i nauci ne samo srpske prestonice, već i čitavog sveta.

„Sa posebnom pažnjom odajemo počast desetinama i stotinama hiljada onih koji su u našoj dugoj istoriji dali svoj zivot za slobodu ovog grada“, rekao je Nikodijević.

Zato, poručio je, svi treba da budemo ponosni na našu istoriju, da je negujemo i čuvamo, kao i svoju tradiciju, veru, kulturu, pismo i prenosimo ih na buduće generacije.

„Neka buduće generacije budu ponosne na vreme u kojem živimo kao što smo mi ponosni na naše pretke i ono što su nam ostavili u bogatoj istoriji glavnog grada“, rekao je Nikodijević.

Naveo je da Grad Beograd, u periodu od 16. do 19. aprila, preko svojih institucija nastoji da organizuije što bogatiji kulturno-istorijski program tokom kojeg će svi imati priliku da se upoznaju sa važnim ličnostima i događajima iz istorije Beograda.

„Pozivam vas da u okviru ove manifestacije posetite neke od naših kulturnih ustanova koje su spremile bogat program, da se upoznate sa likom i delom Mome Kapora, Jelisavete Načić, Ivana Meštrovića i da kroz organizovane ture obiđete nedavno završen Hram Svetog Save na koji smo izuzetno ponosni, a da kao krunu svega zajedno otvorimo spomenik velikom despotu Stefanu Lazareviću“, rekao je Nikodijević.

Manifestacija „Dani Beograda“ trajaće do 19. aprila, a za posetioce je pripremljen raznovrstan program.

U Starom dvoru danas će biti održana svečana sednica na kojoj će biti saopštene odluke komisije o dodeli Nagrade grada Beograda za 2019. godinu i Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

Osim toga, danas će na Trgu Republike, s početkom u 14 sati, biti održana izložba „Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama“.

Narednih dana manifestacije programom je predviđena izložba posvećena Momi Kaporu, izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama, besplatna poseta događajima ustanova kulture grada Beograda i otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana.

Organizovane su i javne šetnje kroz istoriju Beograda čiji je cilj zabava i edukacija, ali i podizanje svesti o važnosti kulturnog nasleđa Beograda, kao i sagledavanje njegovih različitih slojeva, negovanja kulture sećanja koji su važan činilac u procesu očuvanja i razvoja kulture.

U pitanju je deset javnih šetnji pod nazivima „Terazije – novi zaštićeni prostor Beograda“, „Graditeljka Jelisaveta Načić“, „Hoteli i kafane grada Beograda“, „Meštrović u javnom prostoru“, „Beogradska zadruga, novo čitanje“, „Zemunska tvrđava“, „Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada“, „Radionice za decu – Upoznaj Beograd da bi ga više voleo“, „Živopis Hrama Svetog Save“ i „Spomenik Stefanu Nemanji“.

Dani Beograda se, inače, održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.