U trendu

Svećnjak za Hanuku i u centru Novog Sada

NOVI SAD – Zamenica ambasadorke Izraela, Dženi Sedov, simbolično je upalila četvrtu svetiljku na 2 metra visokoj Hanukiji koja je postavljena 2. decembra u centru Novog Sada, na „Novosadskom Winter Festu“, kako bi se obeležila Hanuka, jevrejski praznik svetlosti.

„Velika mi je čast da sam u Novom Sadu i da sa posetiocima novogodišnjeg marketa podelim deo tradicije praznika pobede svetlosti nad tamom i stvarno se osećam ovde kao kod kuće“, rekla je Dženi Sedov.

Ona je ispričala i da je Hanukija osmokraki svećnjak čije se sveće pale tokom osmodnevnog praznika Hanuke, jer predstavlja sećanje na čudo iz 164. godine p.n.e. prilikom koga je svetlost sveća u jerusalimskom Hramu gorela osam puta duže nego što je to bilo moguće onda kada je to bilo najpotrebnije u vreme makabejskog ustanka.

Kao i prethodnih dana, na Raspevanoj jelci je nastupio dečiji hor, a organizatori kažu da će uz zabavni program do kraja manifestacije biti obeleženi praznici svih religija sa naših prostora.

„U nedelju ćemo upaliti poslednju sveću na ovom velikom svećnjaku kada će nastupiti i jevrejski hor Hašira“, najavila je Jelena Jovičić, pr manifestacije.
Novosadski Winter fest organizuju Kolor medija grupa i Nina medija uz podršku Grada Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.