U trendu

Svesrpski dečji sabor u Beogradu od 26. do 29. maja

BEOGRAD – Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije – „Svesrpski dečji sabor“ biće održan od 26. do 29. maja u Beogradu gde će deca i mladi iz rasejanja doći kako bi upoznali svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine.

Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca iz četiri zemlje regiona i dijaspore upoznaće Srbiju i njenu istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Na konferenciji koja je tim povodom danas održana, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je na manifestaciju „Radost Evrope“ u okviru koje deca iz čitave Evrope dolaze u Beograd gde se druže sa svojim vršnjacima i zajednički stvaraju nove kulturne vrednosti, te naveo da se u skladu sa tim pojavila potreba da se organizuje „Svesrpski dečji sabor“.

„Mislim da nikada nije bilo više potrebe za ovakvom manifestacijom, jer već imamo drugu i treću generaciju Srba koji žive u inostranstvu i potrebno je da kao država na mnogo ozbiljniji način priđemo komunikaciji sa tom decom kako bi ona znala naš jezik i kulturu jer će se malo njih verovatno vratiti ovde, ali u svakom slučaju mogu da budu ponosni na to što su deo naše nacije i da doprinose našem narodu u državi u kojoj žive“, rekao je Vesić.

Zato je, kaže, Grad Beograd pre nekoliko godina pokrenuo inicijativu da se tokom leta u prestonici organizuju letnji kampovi za srpsku decu u okviru kojih bi mogla da uče naš jezik i obilaze kulturne i druge znamenitosti.

„Mislim da je to veoma važno i u tom smislu treba da nastavimo, a ‘Svesrpski dečji sabor’ je samo jedan od koraka koji treba da učinimo kako bi imali bolje veze sa našim narodom u dijaspori“, rekao je Vesić i dodao da se to ne odnosi samo na zemlje bivše Jugoslavije već i na države širom Evrope i sveta.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u organizaciji „Svesrpskog dečjeg sabora“ koji je, dodao je, manifestacija od nacionalnog značaja.

„Beograd čvrsto stoji iza ove manifestacije i spremni smo da zajedno sa Ministarstom spoljnih poslova i Vladom Srbije učestvujemo i u drugim manifestacijama koje će omogućiti da srpska deca koja žive širom sveta provode vreme u Srbiji i na taj način steknu vezu sa svojom maticom“, rekao je Vesić.

Svesrpski dečji sabor je manifestacija koju već četvrti put organizuje Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da ovaj projekat podržavaju od njegovog nastanka, 2018. godine, kako logistički tako i finansijski.

„Ciljevi tog programa su nam veoma bitni, a to je da deca rođena u inostranstvu upoznaju Srbiju i Beograd. Većina te dece nikada nije bila u Beogradu, ona koja su već dolazila uglavnom su bila u svojim zavičajima, ali ne znaju kako izgleda glavni grad Srbije“, rekao je Gujon.

Naveo je da će tokom manifestacije deca imati priliku da obiđu muzeje, institucije, ali i da se sretnu sa onim što je u Beogradu najlepše, a to su ljudi koji u njemu žive.

„Bitno je da deca steknu prijateljstva zato što prijateljstva stvorena u detinjstvu traju dugo. Važno je da svojim kratkim boravkom ovde dobiju želju da opet dođu, pa makar i na odmor, a možda će se kod nekih od njih roditi želja da studiraju ovde i da jednog dana dođu da žive u Srbiji, među svojim narodom“, rekao je Gujon i istakao da će Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i ubuduće nastaviti da podržava ovaj i slične projekte.

Na „Svesrpskom dečjem saboru“ će, prema rečima urednice manifestacije Ivane Tabori Obradović, učestvovati deca iz Nemačke, Rumunije, Hrvatske i Slovenije.

Kako je navela, učestvovaće članovi Nemačko-srpskog društva iz Frankufrta na Majni, učenici Teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, članovi Vukovarskog pevačkog društva „Javorčići“ i Akademskog kulturno-umetničkog društva KOLO – Ćirilandija iz Kopra.

Na konferenciji je govorio i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl koji je rekao da je ovo logičan i adekvatan nastavak manifestacije „Radost Evrope“.

Naveo je da je dobro da deca našeg porekla dolaze u zemlju odakle su im očevi i majke, da se upoznaju da svojim jezikom, pismom, kulturom, umetnošću i da se možda jednog dana vrate u Srbiju.

„Ako se jedno dete od sve ove dece koja dolaze da vide svoju zemlju, kada odraste, odluči da živi u Srbiji onda će ova manifestacija i ideja potpuno dobiti svoj smisao“, rekao je Karl.

Domaćini manifestacije biće učenici Osnovne škole „Starina Novak“, a među njima je i Iva Jovanović koja će u svoj dom primiti gošću iz Nemačke koju, kako je rekla, želi da upozna sa svojim društvom i odvede na jednu svirku, mimo programa koji će biti organizovan u okviru manifestacije.

Učesnici manifestacije nastupaće na svečanom koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograd 27. maja, koji će otvoriti Arno Gujon, a osim toga deca iz dijaspore imaće priliku da upoznaju Beograd i posete Palatu Srbija na prijemu kod ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić, Narodnu skupštinu, Hram Svetog Save i Muzej Nikole Tesle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.