U trendu

Svetlana Bojković podržala protest profesora i studenata Filološkog fakulteta

Glumica Svetlana Bojković je danas izjavila da je podržala protest profesora i studenata Filološkog fakulteta u Beogradu da bi „ukazala na eroziju obrazovanja u Srbiji“ što je „proces koji treba zaustaviti“.

Bojković je za Nova.rs izjavila da je došla na protest da bi podržača „celu akademsku zajednici i Filološki fakultet da izadje iz krize i izbore se za svoj pravi put“.

„Živimo u svetu gde je velika erozija obrazovanja koje se svakodnevno srozava. Pojavljuju se ti neki novi fakulteti po principu: ‘uveče prelistaš, ujutro zablistaš’ „, rekla je Bojković.

Obrazovanje je „jedan od temelja boljitka društva“, rekla je ona i istakla da „treba podržati zdravo tkivo koje se trudi da naša deca budu zaista obrazovana. Verujem da ima nade, samo je potrebna borba“.

Bojković je učesnicima protesta čitala stihove Jovana Jovanovića – Zmaja.

Na protest profesora i studenata Filološkog fakulteta, da bi ga podržao, došao je i glumac Milan – Caci Mihajlović koji im je, umesto govora, pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani“.

Protest su podržali i profesori Vladeta Janković, Biljana Stojković i Ognjen Radonjić, političar Boško Obradović, predstavnici inicijative „Ne davimo Beograd“.

U otvorenom pismu ulesnika protesta Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu se navodi da „akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu“, ali oni nisu prevazidjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.