U trendu

Svetske agencije o izborima u Srbiji

Britanska agencija Rojters prva je večeras pod oznakom hitno objavila, pozivajući se na rezultate Ipsosa, da je premijer „Aleksandar Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji sa 58 odsto glasova“, a pod ovom oznakom tu vest su ubrzo objavili i američki AP i francuski AFP, kao i ruske novinske agencije.

Rojters ocenjuje da je ovaj rezultat potvrdio skoro nespornu dominaciju Vučića u ovoj balkanskoj zemlji, koju on želi da odvede u Evropsku uniju, istovremeno zadržavajući snažne veze sa Rusijom.

Odmah Posle Rojtersa, vest o pobedi Vučića javila je i italijanska agencija Ansa, koja se takođe pozvala na preliminarne podatke Ipsosa.

Ansa je prenela da je trećeplasirani mladi i ekcentrični predstavnik antipolitike Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević Beli, sa malo više od 9 odsto, a da je četvrti bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 5,5 odsto.

Ruski Tas s, Ria novosti i „Raša tudej“ takođe izveštavaju da Vučić pobeđuje, pozivajući se na informacije Ipsosa.

AP je javio da „prve projekcije ukazuju da je premijer Aleksandar Vučić pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji“, a AFP je naveo da je „prema procenama Ipsosa srpski premijer Vučić izabran za predsednika“.

„Dojče vele“ na engleskom jeziku je takođe večeras objavio da „izgleda da je Vučić izašao kao pobednik predsedničkih izbora“

AP je pre toga preneo da Republička izborna komisija nije zabeležila nikakve ozbiljne neregularnosti tokom glasanja i da je bilo manjih problema koje su odmah rešili zvaničnici na biračkim mestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar