U trendu

Svetski dan borbe protiv psorijaze: Čista koža je moguća

 Udruženje „3P – Pacijenti protiv psorijaze“ danas je povodom Svetskog dana borbe protiv psorijaze ukazalo da je važno da oboleli budu motivisani i ohrabreni da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

„Molimo sve pacijente, one koji su tek primetili prve simptome bolesti, ali i one koji već godinama imaju psorijazu i možda misle da im niko ne može pomoći, da što pre odu na pregled kod dermatologa. Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze“, rekao je predsednik Udruženja 3P Vladimir Kecić.

Dodao je da se primenom biološke terapije povlače promene na koži i smanjuje rizik od razvoja drugih oboljenja, a ono što je veoma značajno za pacijente – poboljšava se kvalitet njihovog života i mogu potpuno normalno da živi i sprovodi socijalne i profesionalne aktivnosti.

Goran Filipović iz Udruženja „3P“ je istakao da psorijaza nije samo bolest kože, već ima i brojne sistemske manifestacije, odnosno pridružene bolesti kao što su psorijazni artritis, metabolički sindrom, dijabetes tip 2, kardiovaskularna oboljenja, Kronova bolest…

Simptomi psorijaze i pridružene bolesti značajno narušavaju kvalitet života, posebno kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti. Javljaju se problemi u socijalnom, emocionalnom i profesionalnom funkcionisanju. Sve to, uz stigmatizaciju, dovodi do anksioznosti i depresije.

Psorijaza nije zarazna već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Sekcija za dermatologiju Srpskog lekarskog društva nastavlja projekat „Za život bez psorijazeP“ koji je započet u maju ove godine sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom.

Predsednica Sekcije Mirjana Milinković Srećković je najavila da će se ove jeseni besplatni pregledi pacijenata sa psorijazom organizovati u četiri grada u saradnji sa opštim bolnicama: u Šapcu 5. novembra, a u Požarevcu, Pančevu i Kruševcu 26. novembra.

Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od 2019. godine, ali i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze.

Biološka terapija značajno smanjuje promene na koži ili čak potpuno čisti kožu. Biološki lekovi su efikasni i bezbedni, tako da ne prave značajne neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta.

„Pored dva leka koja su dostupna pacijentima u Srbiji o trošku RFZO, nadamo se da ćemo uskoro imati i još dva savremena biološka leka, novog mehanizma dejstva i veće efikasnosti, čime će se dodatno unaprediti lečenje psorijaze i sprečiti posledice i komplikacije ovog oboljenja; navodi se u saopštenju Udruženja 3P.

Psorijaza se javlja kod dva odsto populacije, pa je procena da u Srbiji ima oko 140.000 pacijenata sa ovim oboljenjem, a 20 odsto njih ima tešku formu bolesti, koja zahteva sistemsku terapiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar