U trendu

Svetski stručnjaci u BG o autizmu i fragilnom X

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozdravio je na svečanom prijemu u Starom dvoru eminentne stručnjake iz Amerike i Evrope koji borave u Beogradu povodom održavanja međunarodne konferencije „Autizam i poremećaji povezani sa fragilnim X”.

Ovo je prva međunarodna konferencija ovog tipa u regionu, kao i u Jugoistočnoj Evropi.

Održava se danas i sutra u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Radojičić je rekao da na ovom kongresu učestvuje 130 eksperata iz regiona, Evrope, ali i celog sveta, posebno iz Amerike, koji će govoriti o retkom poremećaju, odnosno vezi autizma i fragilnog hromozoma.

„U pitanju je nova oblast u medicini, genetici, novi modus naučnog istraživanja i mislim da je veoma važno da ovakve eksperte imamo danas u Beogradu. Ovaj skup se održava zahvaljujući profesoru Dejanu Budumiroviću, to je naš lekar, Medicinski fakultet je završio u Beogradu, a sada radi kao profesor na čuvenom Džons Hopkins institutu“, naveo je on.

Gradonačlnik očekuje će u naredna dva dana ovi stručnjaci imati veoma plodonosne razgovore i predavanja.

„Za mene, kao gradonečlnika je posebno značajno što će naše male pacijente narednih dana pregledati najveći svetski stručnjaci, imaće konsultacije sa njihovim porodicama i pomoći im u lečenju složenih bolesti. Ovi stručnjaci će raditi na tome da se centar za fragilni X, koji se nalazi na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, razvije te da će postati regionalni centar za ovaj deo Evrope“, istakao je Radojičić.

Kako je rekao, to je i prilika da naši lekari nastave da se bave ovim neurorazvojnim oboljenjima, što može doprineti razrešavanju mnogih problema u ovoj oblasti.

Radojičić je izrazio zadovoljsvto što će Beograd dva dana biti mesto u kome se svetski naučnici bave ovom temom.

„Ovaj skup je podržao Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Veoma je važno da Beogradski univerzitet i naši lekari imaju kontakt sa svetskim univerzitetima, da razmenjuju iskustva, da učestvuju u značajnim naučno-istraživačkim radovima i tako daju doprinos i našem univerzitetu“, zaključio je gradonačelnik.

Profesor Dejan Budimirović sa Instituta Džons Hopkins u Baltimoru je zahvalio Radojičiću na prepoznavanju značaja ove teme.

„Ovo je veoma značajno kako bismo pomogli deci, problem autizma je rastući, a problem fragilnog H iako nije toliko zastupljen je najviše studiran model. Dijagnostika postoji, za to postoji test, to je medicinska dijagnoza za razliku od autizma koji je poremećaj u ponašanju“, naglasio je Budimirović i dodao da je želja gostujućih lekara da prenesu dosadašnja znanja u toj oblasti.

Docent na Medicinskom fakultetu Dragana Protić je izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ovako značajnog skupa u Beogradu.

„Naši gosti su najeminentniji predavači iz SAD-a, a to su najeminentniji profesori u ovoj oblasti u celom svetu koji će preneti sva svoja znanja našoj stručnoj javnosti. Benefit ovoga imaće pacijenti i njihove porodice“, kazala je ona, saopštio je Beoinfo.

Na svečanosti u Starom dvoru govorio je i akademik prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je naglasio da je posebno zadovoljan zbog toga što je pod krovom našeg Medicinskog fakulteta ostvarena jedna ovako značajna saradnja sa čuvenim američkim institucijama i njihovim ekspertima.

Na skupu učestvuju predavači iz SAD-a, stručnjaci iz celog regiona, zatim Austrije, Španije, Turske, Gruzije, Filipinskih ostrva, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja.

Fragilni X je genetsko oboljenje, puna mutacija tog gena dovodi do neurorazvojnog oboljenja Fragilni X sindrom , a 60 odsto dece sa fragilnim X sndromom imaju i autizam.

Reč je o teškom intelektualnom oštećenju, u ovom slučaju deca ne govore i imaju velikih problema u ponašanju.

Beograd od prošle godine ima centar zahvaljujući kome postoji mogućnost da se deca testiraju najsavremenijim dijagnostičkim testovima, Beograd ne zaostaje za svetskim centrima ovog tipa a svako dete koje ima aurizam mora da se testira i na ovo oboljenje, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar