U trendu

Tablodima nije važna istina nego poruka

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio da tabloidima u Srbiji na čijim se stranicama često nalazi u negativnom kontesktu i optuživan za rad protiv vlasti nije važna istina niti informacije već samo slanje poruke.

„Motivacija ljudi koji su vlasnici takvih tabloida je jasna: njih ne zanima produbljivanje prijateljstva između Srbije i Sjedinjenih Država, već upravo obrnuto,“ ocenio je Skat u intervjuu beogradskom časopisu „Nedeljnik“.

Ambasador kaže da u tabloidima svakodnevno vidi stvari koje su „blatantno izmišljene“ ali veruje da čitalac koji pročita tekst a ne samo naslove i udubi se u njega, to može da shvati.

Na pitanje da li takvi tekstovi mogu da utiču na njegov odnos sa srpskim vlastima ako se ima u vidu da je većina tabloida provladina on je ponovio da veliki broj čitalaca takvih novina vidi o čemu se radi ali da neki i veruju u ono što je napisano.

„Kada imate tekstove krcate “neimenovanim izvorima bliskim vladi“, pune čistih spekulacija, bez činjenica iza onoga što piše, ja bih se zapitao koliko je to sve istinito. Jer ako neko ima nešto da kaže, neka kaže javno“, zaključio je Skat.

Na pitanje da prokomentariše aktuelnu sitaciju na Balkanu uključujući određeno „zveckanje sabljama“ Skat je rekao da misli da trenutno ne postoji ni jedan lider u regionu koji ozbiljno razmišlja o povratku ratu ali da istorija ovog podneblja pokazuje i da mir ne može da se uzima zdravo za gotovo.

„Morate da se zabrinete kad se tenzije pojačaju“ rekao je Skat.

Neki politički lideri koji žele da zadrže svoje pozicije, imaju tendenciju da povremeno raspiruju etničke tenzije, kako bi povećali podršku koju imaju u svom društvu, ocenio je on, a to nije ono što regionu treba.

„Ono što regionu treba jesu državnici i politički lideri koji su fokusirani na budućnost. Treba nam više državnika, manje istoričara“, zaključio je ambasdor.

Skat smatra i da je moguće da Hrvatska i Srbija okrenu novi list i kaže da ima prijatelje i u Srbiji i u Hrvatskoj koji svi žele da se krene napred.

„Ne postoji razlog zašto Hrvatska i Srbija, dve nacije koje su toliko bliske i slične jedna drugoj, ne mogu da postanu prijatelji i saveznici. Ali za to nam trebaju državnici koji su fokusirani na budućnost, fokusirani na dobrobit svojih naroda, a ne oni koji će obnavljati animozitete iz prošlosti,“ rekao je ambasador.

Povodom pitanja da li će Srbija biti stavljena pred izbor EU ili Rusija, američki ambasador kaže da je njegov utisak da je većina građana i političkih partija u Srbiji posvećena evropskom putu, a da su dobri odnosi sa Mosvkom mogući i kada je zemlja članica EU.

„Možete da imate dobre odnose sa Rusijom i da budete članovi Evropske unije,“ rekao je on u intervjuu beogradskom časopisu „Nedeljnik“

Skat međutim kaže i da pristupanje Evropskoj uniji podrazumeva prihvatanje vrednosti Unije.

Kada u nekim poljima dođe do nesporazuma sa drugim članicama ali i sa Rusijom „od zemlje koja je članica EU očekuje se da se pridržava odluka donesenih konsenzusom u spoljnoj politici EU „.

Po njegovom mišljenju za dalji napredak Srbije ka EU ključni elemenat je vladavina prava koja je osnova za mnoge druge stvari, uključujući neophodni ekonomski rast koji je potreban Srbiji.

Na pitanje kakvu poruku država šalje ako ne može da reši slučaj poput rušenja u Savamali, on je rekao da kaa valda i pravosudni sistem pokažu da nisu efikasni to erodira poverenje građana.

„I u Americi mi imamo slične probleme, u odnosu policije i manjinskih zajednica. To smanjuje poverenje naroda u pravosuđe. A svi traže samo jednu stvar: traže vladu koja vodi računa o svojim građanima i koja može da reši probleme kada do njih dođe“ rekao je on.

Zamoljen da prokomentariše kakve promene u spoljnoj politici mogu doneti predstojeći američki izbori, on je, uz ogradu da kao držvni službenik ne može da komentariše izbore, podstio da je spoljna politika svake zemlje pa i SAD bazirana na nacionalnim interesima i osnovnim vrednostima koje neguje.

„U tom smislu ne očekujem veće promene u američkoj spoljnoj politici bez obzira na to ko bude izabran“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.