Tači favorit za predsednika Kosova

Najveći broj građana Kosova, oko trećina (29,6 odsto) na predsedničkim izborima glasalo bi za lidera Demokratske partije Kosova i aktuelnog prvog zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija, pokazuje istraživanje Demokratskog instituta Kosova, koje je sprovedeno od 26. juna do 7. jula.

Na drugom mestu je bivši predsednik pokreta Samoopredeljenja Albin Kurti koji bi, da se izbori održavaju u ovom trenutku, dobio 17,1 odsto glasova, dok je na trećem mestu lider Alijanse za budučnost Kosova Ramuš Haradinaj za koga bi glasalo 10,6 odsto birača.

Svog favorita za predsednika Kosova nema 9,8 odsto ispitanika, dok bi 6,9 odsto želelo da predsednik bude neko ko nije na političkoj sceni Kosova.

Aktuelnu predsednicu Kosova Atifete Jahjagu, prema rezultatima istraživanja, podržalo bi malo ljudi, tek dva odsto.

Na pitanje o načinu izbora predsednika, 89,7 odsto ispitanika reklo je da bi bilo najbolje da se predsednik bira direktnim izborima, a ne kao sada, kada Skupština bira predsednika. Za dosadašnju praksu izbora predsednika se izjasnilo 10,3 odsto.

U slučaju direktnog izbora predsednika 84,8 odsto ispitanika je izjavilo da bi učestovali na izborima, 10,9 odsto ne zna da li bi glasalo, dok 4,3 odsto ne bi izašlo na birališta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.