Tači: Glasali Srbi u skupštini ili ne, Kosovo će dobiti vojsku

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

“Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom”, rekao je Tači.

“Mi ćemo raditi do poslednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promena, ali ako će Srbija stvarno spreciti i pretiti kosovskim Srbima da ne ucestvuju u radu Skupštine, onda cemo mi ici dalje sa varijantom B”, rekao je Tači u emisiji „Slobodno srpski“.

On nije mogao da precizno odgovori kada ce se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da formiranje vojske Kosova nece znaciti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

“Ni pod kojom okolnošću! Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, odredena je i Sveobuhvatnim predlogom predsednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamenljiva“, rekao je Tači.

Taci je takođe pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i ucestvuju u formiranju Zajednice – Asocijacije srpskih opština, jer se kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija.

Prema njegovim rečima, “asocijacija srpskih opština je mogla da pocne da se formira vec pre cetiri – pet meseci“, ali d aje kosovska vlada “ talac bojkota poslanika i srpskih ministara“.

„Oni su zvanicno deo Kosova, oni primaju plate od Vlade Kosova, a ne ucestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno”, smatra Tači.

Komentarišuci slucaj Ramuša Haradinaja koji je u Francuskoj uhapšen na osnovu srpske potetnice za ratne zlocine, Taci ocekuje da na konacnu odluku suda nece biti politickog uticaja, te da ce njegov bivši saborac biti pušten na slobodu.

Predsednik Kosova je kazao da oseca i licnu odgovornost što za vreme njegovog mandata dok je bio predsednik Vlade nisu otkrivene ubice ubijenih Srba nakon 1999. godine i naglasio da ce oni kad tad biti procesuirani.

“Oni pojedinci koji su pocinili zlocine nad decom u Goraždevcu, oni pojedinci koji su pocinili zlocine ili možemo slobodno reci jedan masakr u Starom Gracku kod Lipljana, treba da izadu pred lice pravde, i bez ikakve razlike, u ovom pogledu cemo biti beskompromisni. Svi imamo odgovornost da radimo do zadnjih momenata našeg života na rasvetljavanju istine. Pravda može da kasni, ali pobeduje, pre ili kasnije”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova rekao je i da podržava inicijativu novinarskih Udruženja na Kosovu i OEBS-a da se formira Komisija koja bi se bavila slucajevima ubijenih i nestalih novinara na Kosovu.

Govoreci o mogucnosti održavanja predsednickih izbora na Kosovu predsednik Kosova je kazao da odluka o tome još uvek nije doneta, ali da ce se poštovati volja Srba da glasaju, kao i zakoni Kosova.

“Mi cemo se odgovorno ponašati u tom pogledu. Razumemo volju gradana za dvojno državljanstvo. U isto vreme cemo poštovati Ustav i naše zakone. Poštujemo i volju gradana Kosova srpske nacionalnosti, ali cemo doneti odluke u pravo vreme i u skladu sa okolnostima”.

Tači je kazao i da nema svog favorita među kandidatima za predsednika Srbije, rekavši da to zavisi od volje gradana Srbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.