U trendu

Tači glavni krivac za neuspeh Kosova u Unesko

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači glavni je krivac za neuspeh Kosova da se učlani u Unesko jer je u proceduru učlanjenja ušao iz vlastitih interesa i bez konsultacija sa stranim partnerima, piše danas portal gazetablic.com pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Ti izvori tvrde da je Tači krenuo u proceduru bez dobijanja signala od „zemalja prijatelja Kosova“ i sa ciljem da ojača svoj autoritet kako bi bio izabran za predsednika Kosova 2016. godine.

„Hašim Tači je imao sigurne glasove, i bez ‘dozvole’ od zemalja koje podržavaju Kosovo, doneo je odluku da zatraži prijem u Unesko. SAD i neke druge zemlje su preporučile Tačiju da nije pravi trenutak da se to podnese zahtev, ali on nije uzeo u obzir ove preporuke i zahtev za učlanjenje Kosova nije prošao“, rekao je izvor portal.

Prema istom izvoru Tači nije bio favorit SAD da predvodi ovu aktivnost.

„Amerika je jasno stavila do znanja Tačiju da ne može da ima rukovodeću ulogu u ovom procesu, kao što je bilo u slučaju učlanjenja u MMF i Svetsku banku“, rekao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru, pored SAD i neke druge države koje podržavaju Kosovo su bile u dilemi zbog činjenice da su pre nekoliko godina bile protiv prijema Palestine u Unesko.

Palestina, kao i Kosovo, nije članica UN.

I pored toga, te su države podržale Kosovo, ali predlog o prijemu nije dobio potreban broj glasova na glasanju u Generalnoj skupštini Unesko u ponedeljak. Kosovu je za prijem trebalo 95 glasova, a dobilo je tri manje.

Posle neuspeha, opozicija i jedan deo civilnog sektora na Kosovu traži ostavku Tačija, koji smatra da je činjenica da su 92 države glasale za prijem Kosova izuzetan uspeh.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar