U trendu

Tači i za unutrašnji i medjunarodni dijalog

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se zalagati za unutar kosovski dijalog, ali i medjunarodni dijalog, a posebno dijalog sa susedima.

Učestvujući u „Otvorenom razgovoru“ koji organizuje NVO „Fol“ (Govori) Tači je rekao da normalizacija odnosa Kosova i Srbije podrazumeva normalizaciju odnosa sa svim nacionalnim zajednicama koje žive u regionu.

„Sada imamo nove odnose sa Srbijom, ali mislim da sadašnji dijalog u Briselu ne treba da se pretvori u monotoni i rutinski proces. Traži se unapredjenje ovog procesa, dinamika, nova energija ka novim sporazumima, koji bi vodili ka novim dobrosusedskim odnosima, ka pomirenju medju našim narodima i medjusobnoj saradnji, rekao je Tači.

On se založio za rešavanje pitanja nestalih i raseljenih i dodao da je jačanje sistema pravosudja jedan od njegovih prioriteta.“Imamo vrlo moderan pravni okvir, najnapredniji u regionu. Možemo reći i u Evropi. Medjutim i pored toga uočili smo neke nedostatke ili rupe u Krivičnom zakoniku Kosova. Razgovarao sam i predsednikom skupštine, premijerom i ministrom pravde da se iniciraju potrebne promene u tom zakoniku. To podrazumeva izmene u tužilačkom, sudskom sistemu i korektivnim centrima“, naveo je Taći.

On je najavio i amandmane koji će omogućiti da niko na Kosovu ne bude iznad zakona.

„Podržaću i promovisaću nezavisan i profesionalan rad sudstva na Kosovu“, rekao je Tači.

On je dodao da će stub njegove predsedničke agende biti očuvanje i ispunjavanje ustavnog mandata predsednika Kosova.

„Predsednik Kosova prema Ustavu je garant demokratskog funkcionisanja institucija Kosova u skladu sa Ustavom. S toga ću do tančina ostvarivati svoj mandat i ovlaščenja da predložim izmene postupajući u skladu sa ovlašćenjima i mandatom“, kazao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar