U trendu

Tači izjavio da nije kriv za zločine nad Albancima i Srbima u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

„Izjašnjavam se da nisam kriv“, rekao je Tači pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u djačkom internatu u Gnjilanu.

Istovremeno, u kratkom obraćanju sudiji, Tači je tvrdio da nije mogao da u potpunosti pročita i razume nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih delova radi zaštite žrtava i svedoka.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

O novim navodima optužnice, danas će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronadjena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. „Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba“.

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su „pritvorenike, koji su bili Srbi, vredjali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima“.

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka djačkom internatu nikada više nisu vidjene žive.

Telo prve osobe pronadjeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takodje, je pronadjen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka sudjenja Tačiju i saoptuženima još nije odredjen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.