U trendu

Tači: Poziv Kurtija za rat je smešan, apusrdan, opasan i neprihvatljiv

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da su pozivi za rat kakav je izneo osnivač Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smešni, apsurdni, ali i opasni i neprihvatljivi.

„Kurti je izgubio razum“, rekao je Tači za portal gazetaexpres.com kojom je pozvao građane Kosova da ne postanu žrtve Kurtijeve politike.

Tači je ocenio da ima raznih aktera koji se iz različitih razloga ne prilagodjavaju i ne prihvataju mir i saradnju, i rekao da žali što „i na Kosovu ima takvih pojedinačnih glasova koji su izgubili razum“.

„Zato smatram da su njihove pretenzije i pozivi za rat i sukob onoliko koliko su smešni, apsurdni, istovremeno opasni i neprihvatljivi“, rekao je Tači komentarišući jučerašnju izjavu Kurtija u Tirani da bi pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom moglo da donese rat na Kosovu u narednih pet godina.

Tači je dodao da je proglašavanje Kosova suverenom državom učvrstilo mir, stabilnost i saradnju na Balkanu.

Kurti je juče u Tirani u razgovoru s predstavnicima civilnog društva i intelektualcima izjavio da demakracija može biti povod za izbijanje rata u narednih pet godina.

Kako su preneli mediji, Kurti je rekao da je opozicija 1. septembra postigla veliki uspeh time što je „spaseno 8.200 hektara kosovske zemlje nepravdedno date“ Crnoj Gori sporazumom o demarkaciji granice. Kurti je ocenio i da je dogovor s Crnom Gorom „kapitulacija Kosova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.