U trendu

Takmičenje za najbolja digitalna rešenja u obrazovanju

Raspisan je konkurs za kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji,  pod nazivom Digitalna ekspedicija Izazov 2021, sa nagradnim fondom od million dinara.

Konkurs je otvoren do 10. maja,  na njemu  mogu učestvovati timovi osnovnih i srednjih škola, a prijavljivanje se vrši popunjavanjem formulara na adresi https://zuov.gov.rs/digitalna-ekspedicija/ .

Školski timovi, u sastavu tri do pet učenika i jedan ili dva nastavnika-mentora, imaju zadatak da definišu idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog obrazovnog resursa.

To može biti veb-sajt, tekst, video, video-igra, aplikacija za mobilne uređaje ili drugi resursi koji se mogu koristiti kao pomoćni nastavni materijal.

Nakon javnog objavljivanja odluke komisije, školski timovi će imati na raspolaganju šest nedelja za realizaciju projektnih ideja. Organizatori Digitalne ekspedicije će pobedničkim timovima, pored finansijske podrške, pružiti i podršku kroz konsultacije i mentorstvo eksperata iz ove oblasti.

Organizatori takmicenja su  Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), Propulsion i  Digitalna Srbija , a u okviru Inicijative za novu medijsku i digitalnu pismenost (Nova pismenost), u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.

„Ovaj konkurs se u Srbiji organizuje prvi put i zato je Digitalna ekspedicija naše zajedničko putovanje, osvajanje novih znanja i upoznavanje krajolika koji oblikuje digitalna transformacija sveta u kome živimo i četvrta industrijska revolucija“, izjavio je Darko Soković, direktor programa Nova pismenost. On dodaje da je cilj Digitalne ekspedicije da podrži i nagradi najbolje ideje koje će doprineti opštoj digitalnoj pismenosti.  

Program Nova pismenost radi s gradjanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom u cilju unapredjivanja medijske, informacione i digitalne pismenosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.