U trendu

Tanjugu zahvalnica za izveštavanje o „Besmrtnom puku“

BEOGRAD – Povodom održavanja četvrte manifestacije „Besmrtni puk 2019“ u Srbiji, danas su organizatorima, volonterima i medijima uručene zahvalnice, a među dobitnicima je i Novinska agencija Tanjug.

Zahvalnice su uručili ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Fondacije „Besmrtni puk“ Nenad Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji su poručili da je manifestacija zapravo sećanje na sve žrtve koje su se borile za slobodu i istinu, ali i podsećanje da su Srbija i Rusija dale najviše žrtava za slobodu Evrope i sveta od fašizma.

Popović je istakao da je najvažnije da ne zaboravimo one koji su svoje živote dali za nas i poručio da su Srbi i Rusi herojski narodi koji su uvek bili na „svetloj strani istorije“.

„Mi možemo da se ponosimo našim precima, Niko nema takvu istoriju kao što je imaju Srbi i Rusi, jer smo mi bili na strani istine i pravde. Srbija je antifašistička zemlja i fašizam ovde neće proći“, rekao je Popović na svečanosti u Starom dvoru.

Podsetio je da je Rusija izgubila više od 23 miliona ljuda u Drugom svetskom ratu, a Srbija više od milion, te dodao da ne smemo da zaboravimo rusku Crvenu armiju, kao ni snage naše armije koje su se hrabro borile kako bi Evropa danas bila slobodna.

Popović kaže da podsećanje na doprinos koji su Srbi i Rusi dali u Drugom svetskom ratu boreći se protiv fašizma trebalo biti još veće, jer, primećuje, poslednjih decenija u svetu „ide jedna jako opasna i lukava ideja“ da se cela istorija Drugog svetskog rada promeni.

„Ideja je da se žrtve pokažu kao dželati, a dželati kao žrtve. Imamo slučaj u Ukrajni gde se banderovci pokazuju kao žrtve, zatim imamo slučaj da se ustaše pokazuju kao žrtve, a pobili su samo u logoru u Jasenovcu 700.000 ljudi. Pogledajte šta rade naslednici albanskih balista, čak i kada su isterali najveći broj Srba sa KiM pokušavaju opet sebe da prikažu kao žrtve“, ukazao je Popović.

Ističe da će taj proces biti stalan i da je zato na Srbima i Rusima da se bore i daju na još većem značaju manifestaciji „Besmrtni puk“.

Dodao je da je posle Moskve, Beograd grad koji je okupio najviše ljudi na toj manifestaciji i izrazio nadu da će sledeće godine taj skup biti još masovniji.

Cinično je, kaže Popović, što se u Srbiji i Rusiji 9. maj slavi kao Dan pobede, dok je Evropska unija od 365 dana takođe taj datum odabrala, ali za Dan Evrope.

„Svi znamo šta stoji iza toga, ali bez obzira na sve, mi tada slavimo Dan pobede, jer su naši preci oslobodili Evropu i svet i time se ponosimo“, podvukao je Popović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio je svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije „Besmrtn puk“ i time pokazali da, kaže, ta manifestacija u Srbiji ima budućnost.

„U Gradu Beogradu smatramo da ova manifestacija treba da se održava iz nekoliko razloga. Prvi razlog je što smo mi antifašistički grad, mi smo grad heroj, grad koji je dao svoj veliki doprinos borbi protiv fašizma i pripadamo listi zemalja koje su se upisale na svetlu stranu istorije kada se čovecanstvo borilo protiv fašizma“, rekao je Vesić.

Takođe, dodao je on, održavanjem te manifestacije Srbija se bori protiv pokušaja revizije istorije.

„Reviziju u kojoj se Jasenovac prikazuje kao mesto za odmor i rekreaciju, u kojoj su se oni koji su se borili na starni fašizma postaju heroji, a oni koji su bili protiv fašizma se proglašvaju krivim“, naveo je Vesić.

Zato su, ističe, manifestacije koje podsećaju društvo šta se tačno dešilo 40-ih godina važne i još važnije je isticati pobedu nad fašizmom.

„Možemo samo da zamislimo kako bi izgledao svet da su fašisti pobedili. Za naš narod, ruski narod i mnoge druge narode ne bi bilo mesta“, ističe Vesić.

Zamenik direktora Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu Evgenije Domina kazao da predstavništvo Rusije u Srbiji tradicionalno poklanja pažnju u organizacijama posvećenim obeležavanju Dana pobede.

„Milioni naših sunarodnika dali su svoje živote da mi danas budemo slobodni. Mi nemamo prava da izdamo sećanja na naše pretke, upravo zbog toga se u Rusiji poklanja velika pažnja obeležavanju dana pobede 9. maja i drago mi je što je manifestacija „Besmrtni puk“ u Srbiji dobila status državne manifestacije“, rekao je Domina.

On je podvukao da kao i nekada u borbi protiv fašizma, tako i danas Rusija i Srbija brane istorijsku istinu i ne napuštaju je zarad onih kojma bi to odgovaralo.

Među dobitnicima zahvalnice za održavanje manifestacije „Besmrtni puk“ su i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sekretar u gradskoj upravi Beograda Darko Glavaš, Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu, Fond jedinstva pravoslavnog naroda, Omladinsko pozorište „Dadov“, Noćni vukovi Srbija, Ruska škola „Valentina Tereškova“, volonteri, RTS, Novosti…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.