U trendu

Tasovac Tanjugu i Kuriru: Zakon ćete morati da poštujete

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac poručio je danas novinskoj agenciji Tanjug i dnevnom listu Kurir da medijske zakone moraju da poštuju i da samo u skladu sa njima mogu da postoje i kupuju druge medije, jer se sadašnja Vlada Srbije za te zakone borila.

Tasovac je u otvorenom pismu rekao da se vlada nije mešala ni u kupovinu Tanjuga ni u „nekupovinu Politike“ i da se u oba slučaja pozivala na striktno poštovanje zakona.

On je rekao da je vlada premijera Srbije Aleksandra Vučića u poslednje tri godine omogućila da se usvoji set medijskih zakona na koje niko u Evropi nije stavio nijednu primedbu, kao i da država izađe iz vlasništva u medijima.

Prema njegovim rečima, vlada je omogućila i da institucije dobiju šansu da se konstituišu i rade po pravilima koja vaże za sve, to jest da svi mediji imaju jednake startne pozicije, a ne da neko bude važniji, a neko manje važan.

On je ocenio da mediji sada imaju veći prostor i slobodu da pišu „o čemu god hoće i kako god hoće“, pri čemu su „institucionalno zaštićeni više od bilo kog političara, pa i samog premijera“, da imaju pravo da odbiju nalog urednika, a i prvi put je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja.

Prema njegovim rečima, sve su to mediji dobili tokom sadašnje vlade, ali dobili su i odgovornost za to šta i kako rade i to da „njome rukuju u okviru profesije i raznih svojih udruženja“, bez ikakvog vladinog uticaja.

„I to im se ni najmanje ne sviđa. Zato, kada ne mogu da nađu kupca, ili organizuju naplatu pretplate, kukaju na vladu. Kada se posvađaju međusobno, vlasnici jednih medija, sa vlasnicima drugih, opet kukaju na vladu. I tvrde da su izloženi cenzuri i autocenzuri“, rekao je Tasovac.

On je pozvao novinare, koji su, kako je rekao, odgovorni za stanje i sredjivanje medijske scene, da sami kažu da li je ova vlada nešto radila i uradila za medijski prostor u Srbiji, ili su to učinili Tanjug i Kurir.

Kako je ocenio, Tanjug je „preko noći postao kičma srpskog novinarstva, temelj i okosnica nacionalnog identiteta i državnog suvereniteta, najsjajniji od svih sjajnih dragulja domaćeg žurnalizma“, a Kurir „opet preko noći, najveća žrtva cenzure, autocenzure i pritisaka na medije“.

On je dodao da nije primećen nikakav oblik cenzure ili autocenzure kada su mediji u svađi sa drugim vlasnicima medija koristili svoje naslovne strane i to „na najvulgarniji način“, što je po njegovoj oceni postalo neka vrsta pravila u srpskom medijskom prostoru.

„Autocenzura postoji samo u slučaju Aleksandra Vučića i mene kao njegovog ‘Gebelsa’. I mi smo i cenzuru uveli, i to takvu da nema dana da Kurir i svi ostali ne pišu o meni, a i o njemu i, posebno, njegovim kadrovima. I to je u redu. Pišite. Za to se ova vlada i borila“, rekao je ministar.

On je takođe naveo i da je „veoma dugo imao strah od medija, i od onoga na šta su sve spremni kada im saopštiš neke istine“, ali da taj njegov strah prestaje kod Tanjuga i Kurira.

Tasovac je rekao da su kritike i kampanja novinske agencije Tanjug i lista Kurir usledili kada su ta dva medija saznala istinu – da niko nije zainteresovan za kupovinu Tanjuga, kao i da postoje zakonske prepreke da Kurir kupi Politiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.