U trendu

Tehnički fakultet u Čačku obeležo godišnjicu

ČAČAK – Fakultet tehničkih nauka (1975) u Čačku obeležio je danas godišnjicu rada u prepunom velikom amfiteatru, gde se čulo puno lepih vesti o ovoj kući znanja.

Posle uvodnih slova Nataše Cvijović, zadužene za odnose sa javnošću, glavna beseda pripala je dekanu, profesoru Nebojši Markoviću, koji je opisao šta se trenutno zbiva u ovoj ustanovi koja školuje inženjere, menadžere i profesore:

„Danas nastavu na našem Fakultetu pohađa ukupno 1.400 studenata, od toga 1.200 na osnovnim studijama, 140 na mestar studijama i 60 na doktorskim. U ovoj godini imamo 12 projekata dobijenih od Ministarstva prosvete, pet međunarodnih, a sa tri upravo dovršene laboratorije imamo ukupno 20 stručno opremljenih tehničkih učionica“, kazao je dekan.

Pozdravnu reč čačanskim profesorima i akademcima potom je uputio rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor Nenad Filipović, koji je rekao da taj Univerzitet ima 12 fakulteta, od kojih tri tehničkog profila, a da je čačanski među njima vodeći.

„Čast mi je što sam potekao odavde, jer sam u ovoj kući 1999. i sledeće godine radio kao docent“, kazao je rektor.

Gradonačelnik Čaška Milun Todorović rekao je da su u gradu u toku tri velike investicije, te da će studenti imati šansu da svoju budućnost grade u zavičaju.

Profesor Branislav Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje biranim rečima pozdravio je studente i profesore ove visoke škole, a pozdravila ih je i profesor dr Jelena Timotijević, prodekan na jednom fakultetu Univerziteta u Brajtonu (Engleska), koja je da je u Čačak došlq posle 25 godina i da radi na tome da čačanski studenti usavrše znanje engleskog jezika, što je inače njena oblast, jer je u Brajtonu završila lingvistiku.

Nataša Cvijović je rekla da je u školskoj 2017/2018 diplomu FTN -a u Čačku steklo 135 studenata osnovnih, 28 studenata integrisanih akademskih studija a 44 diplomirala na master akademskim studijama.

Uprava Fakulteta nagradila je najbolje akademce: studenta generacije Mariju Mirić (prosek ocena 9.90) koja je 26. septembra odbranila rad iz preduzetničkog menadžmenta sa ocenom deset, Stefana Ilića (9,57), Mariju Jovančević (9,44), Sašu Drmića (9,37), Miloša Srejića (8,74) i Iliju Gavrilovića (8,45).

Dekan FTN Nebojša Marković obavestio je tokom svečanosti da će ga uskoro na toj dužnosti zameniti profesor Danijela Milošević, a ona je poručila da će dekanat preuzeti 1. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.