U trendu

Tender za sistematsko merenje radioaktivnosti u prestonici

BEOGRAD – Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda raspisao je tender za realizaciju programa sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji prestonice.

U tehničkoj specifikaciji tendera navodi se da monitoring životne sredine obuhvata kontrolu kvaliteta vazduha, kontrolu kvaliteta površinskih voda, kontrolu kvaliteta podzemnih voda, merenje nivoa buke, ispitivanje zagađenosti zemljišta, ispitivanje nivoa radioaktivnosti i merenje ultraviolentnog zračenja, prenosi portal eKapija.

Kako se dodaje, uzorkovanje i analiza se odnose na vazduh, padavine, rečne vode, vodu za piće, zemljište, stočnu i ljudsku hranu.

Ispitivaće se sadržaj radionuklida u vazduhu, čvrstim i tečnim padavinama, površinskim vodama, sedimentu i zemljištu, vodi za piće i životnim namirnicama i hrani za životinje, a vršiće se i ispitivanje izlaganja jonizujućem zračenju prirodnog porekla u boravišnim prostorima i radnoj sredini (merenja koncentracije radona).

Po programu, mleko će se, kao i voda za piće i vazduh, uzorkovati na dnevnom nivou, dok će se nivo radioaktivnosti u mleku i pijaćoj vodi meriti mesečno, a u vazduhu četiri puta u mesecu.

Kako se navodi, mlečni proizvodi, meso, žitarice, voće i povrće i dečji obroci, kao i stočna hrana, uzorkovaće se i meriti dva puta godišnje.

Merenje i uzorkovanje vršiće se u meteorološkoj stanici Karađorđev park (vazduh, padavine, voda za piće), na Savskom pristaništu i Dunavskom keju (površinska voda, sediment), u Obrenovcu i Lazarevcu (voda za piće, zemljište, hrana) i na gradskim pijacama (ljudska hrana).

Podaci o nivou radioaktivnosti u životnoj sredini dostavljaće se tromesečno, dvaput godišnje i na godišnjem nivou, a u skraćenoj verziji biće objavljivani na internet stranici grada Beograda.

Kako se dodaje, tender ističe 29. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.