Tepić očekuje do kraja godine otvaranje još 4 poglavlja

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinika Tepić izrazila je danas nadu da će, do kraja godine, biti otvorena još četiri pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom.

Foto: Beta

Foto: Beta

Ona je, tokom susreta članova odbora, u Domu Narodne skupštine, sa poslanicom Bundestaga Iris Eberl, članicom nemačkog Odbora za pitanja EU, takođe, podsetila na značajan korak načinjen otvaranjem pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Tom prilikom, Tepićeva je izrazila nadu da će, „u skladu sa realističnim pogledom na trenutak i situaciju, za vreme predsedavanja Republike Slovačke Savetom Evropske unije, biti otvorena i poglavlja 5, 20, 25 i 26, od kojih bi poslednja dva brzo mogla biti i zatvorena“.

Ona je, kako je saopštilo skupštinsko Odeljenje za odnose sa javnošću, na sastanku nemačkoj parlamentarki poželela dobrodošlicu i zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tepić je istakla važnost uloge Odbora za evrospke integracije u razmatranju predloga pregovaračkih poglavlja koje dobija od Vlade Republike Srbije, kao glavnog pregovarača u procesu evrointegracija.

Ona se osvrnula i na migrantsku krizu, kao akutnu i globalnu temu, ističući da joj je Srbija solidarno pristupila, kao i da je spremna da solidarno učestvuje u njenom daljem rešavanju.

U saopštenju se navodi da je Iris Eberl zahvalila na dobrodošlici i istakla da je počastvovana velikim odzivom narodnih poslanika na sasatanak.

Izrazila je zadovoljstvo značajnom prisutnošću nemačkih kompanija u Srbiji, u šta se kako je istakla i sama uverila na putu kroz Srbiju.

„To me čini veoma srećnom, jer mi pokazuje da je Nemačka našla svoj interes da investira u Srbiji, a da u isto vreme doprinese zapošl?avanju domaćeg stanovništva“, istakla je Eberl.

Ona je, takođe, izrazila uverenje da će se, nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, uslovi za strane investicije dodatno unaprediti u Srbiji.

Eberl je naglasila da se Odbor za evropska pitanja Bundestaga, čiji je član, trudi da uvek bude objektivan, i da kao takav želi da vidi Srbiju u Evrpskoj uniji, te je preporučila intenziviranje saradnje dva odbora, kako bi sugestije i preporuje Srbije dobile još širi prostor primene.

U diskusiji su učesvovali i Vesna Marković, Vladimir Orlić i Elvira Kovač.

Marković je istakla da je od velikog značaja da se razgovara o svim aktuelnim temama, te navela da bi ih trebalo proširiti i na pitanje borbe protiv terorizma, koji je dobio globalne razmere.

Vladimir Orlić pozdravio je poslanicu Bundestaga u ime Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, čiji je predsednik.

„Možete biti uvereni da ubedljiva većina i poslanika i građana, podržava pristupanje Evropskoj uniji u svetlu poruke kojom je pozdravljeno i otvaranje pregovaračkih poglavlja, poruke da se Srbija vraća kući“, istakao je Orlić.

Eberl je obavestila prisutne da je u ime svog Odbora imenovana za Izvestioca za nacionalne manjine, te da je tokom posete Srbiji bila u prilici da se sastane sa Namačkom nacionalnom manjinom u kojoj su izrazili zadovoljstvo uslovima koje kao naciolna manjina uživaju u Srbiji.

Elvira Kovač je, u ime narodnog poslanika manjinske stranke, upoznala Eberl sa osnivanjem nacionih saveta nacionalnih manjina i aktivnostima koje je Vlada sprovela u cilju unapređenja saradnje sa nacionalim manjinama, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar