U trendu

Tepić očekuje do kraja godine otvaranje još 4 poglavlja

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinika Tepić izrazila je danas nadu da će, do kraja godine, biti otvorena još četiri pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom.

Ona je, tokom susreta članova odbora, u Domu Narodne skupštine, sa poslanicom Bundestaga Iris Eberl, članicom nemačkog Odbora za pitanja EU, takođe, podsetila na značajan korak načinjen otvaranjem pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Tom prilikom, Tepićeva je izrazila nadu da će, „u skladu sa realističnim pogledom na trenutak i situaciju, za vreme predsedavanja Republike Slovačke Savetom Evropske unije, biti otvorena i poglavlja 5, 20, 25 i 26, od kojih bi poslednja dva brzo mogla biti i zatvorena“.

Ona je, kako je saopštilo skupštinsko Odeljenje za odnose sa javnošću, na sastanku nemačkoj parlamentarki poželela dobrodošlicu i zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tepić je istakla važnost uloge Odbora za evrospke integracije u razmatranju predloga pregovaračkih poglavlja koje dobija od Vlade Republike Srbije, kao glavnog pregovarača u procesu evrointegracija.

Ona se osvrnula i na migrantsku krizu, kao akutnu i globalnu temu, ističući da joj je Srbija solidarno pristupila, kao i da je spremna da solidarno učestvuje u njenom daljem rešavanju.

U saopštenju se navodi da je Iris Eberl zahvalila na dobrodošlici i istakla da je počastvovana velikim odzivom narodnih poslanika na sasatanak.

Izrazila je zadovoljstvo značajnom prisutnošću nemačkih kompanija u Srbiji, u šta se kako je istakla i sama uverila na putu kroz Srbiju.

„To me čini veoma srećnom, jer mi pokazuje da je Nemačka našla svoj interes da investira u Srbiji, a da u isto vreme doprinese zapošl?avanju domaćeg stanovništva“, istakla je Eberl.

Ona je, takođe, izrazila uverenje da će se, nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, uslovi za strane investicije dodatno unaprediti u Srbiji.

Eberl je naglasila da se Odbor za evropska pitanja Bundestaga, čiji je član, trudi da uvek bude objektivan, i da kao takav želi da vidi Srbiju u Evrpskoj uniji, te je preporučila intenziviranje saradnje dva odbora, kako bi sugestije i preporuje Srbije dobile još širi prostor primene.

U diskusiji su učesvovali i Vesna Marković, Vladimir Orlić i Elvira Kovač.

Marković je istakla da je od velikog značaja da se razgovara o svim aktuelnim temama, te navela da bi ih trebalo proširiti i na pitanje borbe protiv terorizma, koji je dobio globalne razmere.

Vladimir Orlić pozdravio je poslanicu Bundestaga u ime Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, čiji je predsednik.

„Možete biti uvereni da ubedljiva većina i poslanika i građana, podržava pristupanje Evropskoj uniji u svetlu poruke kojom je pozdravljeno i otvaranje pregovaračkih poglavlja, poruke da se Srbija vraća kući“, istakao je Orlić.

Eberl je obavestila prisutne da je u ime svog Odbora imenovana za Izvestioca za nacionalne manjine, te da je tokom posete Srbiji bila u prilici da se sastane sa Namačkom nacionalnom manjinom u kojoj su izrazili zadovoljstvo uslovima koje kao naciolna manjina uživaju u Srbiji.

Elvira Kovač je, u ime narodnog poslanika manjinske stranke, upoznala Eberl sa osnivanjem nacionih saveta nacionalnih manjina i aktivnostima koje je Vlada sprovela u cilju unapređenja saradnje sa nacionalim manjinama, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.