U trendu

Tmurna prognoza za dane praznika: Od subote smena sunca i oblaka

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) jutro će 29. aprila biti hladno, mestimično sa slabim prizemnim mrazom, od -2 do 0 stepeni Celzijusovih, a od subote se očekuje porast jutarnjih temperatura.

Od subote smena sunca i oblaka

– Toplije u toku dana biće od petka, najviše vrednosti biće od 17 do 23 stepeni Celzijusovih. U petak pre podne biće sunčano, posle podne se očekuje naoblačenje, a kratkotrajna kiša se očekuje u toku noći – najavili su meteorolozi RHMZ.

Kako dodaju dalje, od subote će biti nestabilno uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i sa lokalnom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, koji će se intenzivirati sledeće sedmice, u periodu od 2. do 4. maja.

Dakle imaćemo prvomajske praznike sa kišom.

Žuti i narandžasti meteo alarm

Za petak na teritoriji većeg dela Srbije upaljen je žuti meteoalarm, dok je u Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, kao i na KiM na snazi narandžasti meteoalarm, što znači da „vreme može biti opasno potencijalno ili će biti opasno“.

Razlog tome je prizemni mraz, odnosno ekstremno niske temperature koje mogu naneti štetu u poljoprivredi. Posebno su ugroženi povrtari, vinogradari i voćari.

„Ujutro hladno, u većini predela slab prizemni mraz, a na području Jugozapadne, Južne i Jugoistočne Srbije ponegde se očekuje i slab mraz na 2 m visine“, navodi se u upozorenju za petak, na sajtu RHMZ i dodaje se:

„U petak ujutro hladno, mestimično sa slabim prizemnim mrazom (od -4 do 0°C), a u južnim krajevima Srbije ponegde se očekuje i slab mraz na 2 metara visine (oko -1°C). Od subote porast jutarnjih i dnevnih temperatura, u većini mesta maksimalne vrednosti biće od 17 do 23 stepeni Celzijusovih“.

„Vreme može biti opasno potencijalno. Prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike“, savetuje RHMZ .

Ovakve vremenske prilike će stvoriti i nepovoljne uslove za hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate.

Za praznik poslepodnevni pljuskovi i grmljavina

Prema petodnevnoj prognozi RHMZ danas će biti malo i umereno oblačno, u Beogradu će maksimalna temperatura vazduha biti 19 stepeni Celzijusa, dok je najavljena minimalna temperatura šest stepeni Celzijusa.

U subotu temperatura raste do maksimalnih 21 stepen, ali su mogući pljuskovi. U nedelju i ponedeljak ostaje temperatura od 21 stepen i mogućnost za povremene pljuskove, dok će minimalna temperatura noću dostići 11-12 stepeni Celzijusa.

U Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, na Zlatiboru, u ponedeljak 1. maja meteorolozi predviđaju poslepodnevne pljuskove, a temperatura će biti 21-22 stepeni Celzijusa.

Za utorak, sredu i četvrtak sledeće sedmice trenutna predviđanja su nastavak nestabilnog vremena koje donosi smenu sunca sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.