U trendu

Tokom epidemije manji broj prijava za nasilje u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu su u prvih deset meseci ove godine evidentirane 3.882 nove prijave za nasilje, dok je u istom periodu prošle godine ostvareno 38 više takvih prijava, kažu za Tanjug u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Najveći broj odraslih žrtava nasilja su osobe ženskog pola, čak 69,7 odsto, koje su u najvećoj meri izložene fizičkom nasilju bračnih/vanbračnih ili bivših partnera, pokazuju podaci godišnjeg Izveštaja o radu Centra za socijalni rad za 2019. godinu.

Gradska sekretarka Nataša Stanisavljević rekla je da je tokom cele godine radila i Sigurna ženska kuća, tako da su sve žrtve nasilja bile na pravi način zaštićene.

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a Stanisavljević navodi da je važno da žene koje godinama trpe nasilje u porodici, budu ohrabrene da reaguju, te da dobiju informacije kako mogu da se zaštite kroz institucije i koja su njihova prava.

Tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima već osmu godinu se primenjuje u Gradskom centru i do sada je obuhvaćeno više od 300 počinalaca nasilja.

Trenutno je u tretman uključeno 16 muškaraca sa kojima se radi u dve grupe.
Početkom ove godine počela je i realizacija programa „Osnaživanje žena protiv nasilja“, namenjen ženama koje žele da se informišu o partnerskom nasilju i osnaže se da na njega reaguju, kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar