U trendu

Treća beogradska gimnazija obeležila 159 godina postojanja

BEOGRAD – Povodom 159 godina osnivanja Treće beogradske gimnazije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) održana je svečana akademija.

Direktor Gimnazije Milenko Macura istakao je da ta škola okuplja najbolje učenike već 16 decenija i podsetio da više od 98 odsto učenika te gimnazije upisuje prestižne fakultete i zadržava upis tokom čitavih studija.

„Mogu s ponosom da govorim o postignućima naših učenika i njihovih nastavnika u toku proteklih decenija. Pokretačka snaga 21. veka jeste intelektualni kapital, a iz Treće beogradske gimnazije će i dalje izlaziti mladi, svestrani i obrazovani ljudi u svim poljima“, rekao je Macura.

On je podsetio da su znamenite ličnosti predavali ili pohađali Treću beogradsku gimnaziju, između ostalih vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Simo Matavulj, Ljuba Nenadović, Milutin Garašanin, Vasa Čubrilović, Borislav Pekić i Momo Kapor.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da je Treća beogradska gimnazija jedna od najelitinijih ustanova u Srbiji.

On je podsetio da je status škole od nacionalnog značaja retkost, uz podsećanje da su ove godine taj status dobile Matematička gimnazija iz Beograda i Zmaj Jovina iz Novog Sada, a da je Treća beogradska gimnazija na putu da to ostvari.

Akademiji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar, direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, narodni poslanici, bivši i sadašnji učenici, a pismo podrške uputila je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.