U trendu

Trivan: Gasiće se veliki zagadjivači i preporučiće se deci da ne idu u školu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će se, kada se sledeći put dogodi zagadjenje vazduha, gasiti veliki zagadjivači i biće preporuka da deca ne idu u školu.

On je, u intervjuu za novi broj Nedeljnika, rekao da je kvalitet vazduha sve vreme isti i da to pokazuju zvanični podaci.

„Evo vam za Beograd podatak: u 2011. godini, imate 133 dana sa prekoračenjem granica dozvoljenih, a u 2018. imate 59 dana prekoračenja. Koga vi onda kritikujete? Hajde da se onda spustimo na zemlju i kažemo da sve to svakako nije dobro, i da počnemo da pravimo atmosferu gde svi zajedno nešto radimo“, rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, na problemu rešenja zagadjenja vazduha se radi već godinama.

„U čitavom svetu postoji problem kvaliteta vazduha, od razvijenih zemalja do ovih drugih. Ako uzmete statistike, svuda postoji isti problem. Tako da nismo izuzeti iz toga da je vazduh zagadjen. Spadamo u regione koji imaju probleme sa ponekad većim stepenom zagadjenosti. Balkan i Južna Evropa, čak i razvijene zemlje imaju isti problem – jedan je tehnologija, a drugi su mikroklimatski uslovi. Zavisi na kojem ste geografskom području, kakav je reljef, mikroklima, vetrovi i tehnologije, i kako se mi sami ponašamo. To su faktori koji planetarno neminovno utiču“, rekao je Trivan.

Na pitanje da li treba neko onda da nam se izvini za ovakav vazduh, on je rekao da smo „svi zajedno u tome“.

„Izbegavam da često insistiram na tome da svako od nas pojedinačno kao gradjanin doprinosi zagadjivanju vazduha. Jer tu uvek možemo da udjemo u pitanje kako se ponašamo lično, koliko štedimo struju, koji auto vozimo. To neću jer nije socijalno inteligentno, jer svi doprinosimo tome, i tu nema izvinjenja. To su klimatske promene i ovo što nam se dešava je posledica toga, i nema tu izvinjenja. Ne možete vi za godinu-dve dana da kao ministarstvo uradite epohalne stvari u tom smislu. Rekao sam vam: gasimo kotlarnice, pošumljavamo, propise ćemo podešavati, sve činimo… I ako nešto nismo uradili, tu se izvinjavamo“, rekao je Trivan.

Na pitanje kako bi on opisao šta se desilo prethodnih dana, on je rekao da postoji čitav niz faktora.

„Podigli smo svi zajedno mnjenje, mediji, mi i NVO. Svi smo postali osetljiviji. Imamo dogadjaj da je poraslo zagadjenje, a ja bih to vezao za novembar prošle godine. Godinama govorim da je jedan od faktora zagadjenja saobraćaj. Studije, doktorati govore o tome, a fokus nam je na zimi, na termoelektranama i grejanju“, rekao je Trivan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.