Trivan: Nova lokacija u Obrenovcu sa nelegalnim otpadom stravičan zločin

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obišao je u obrenovačkom ataru novu lokaciju sa nelegalno zakopanim potencijalno opasnim otpadom otkrivenu rano jutros, rekavši da predstavlja stravičan zločin prema nacionalnom zdravlju i prirodi.

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, u daljem toku istrage biće utvrdjeno poreklo otpada i u kojoj meri je opasan za život i zdravlje.

„Pretpostavljamo da je moguće da se radi o organizovanoj grupi. Ali i ova akcija pokazuje da se se nismo, niti ćemo se zaustaviti“, kazao je Trivan i dodao da je ekološka bezbednost jedno od vitalnih pitanja celokupne bezbednosti Srbije.

Trivan je kazao jedan od načina da se ekološki zločini zaustave jeste da se utvrdi gde se i šta nalazi po Srbiji, na čemu se strateški i organizovano radi.

„Sve što bude pronadjeno biće istraženo i analizirano, a javnost će pravovremeno i u potpunosti biti obaveštena o svemu. Važno je da i gradjani budu podrška, da obaveste ministarstvo ukoliko sumnjaju da na nekim mestima postoji opasni otpad“, kazao je Trivan.

Savetnik ministra Slobodan Tošović rekao je da se na osnovu prvog uvida može reći da je reč o otpadu industrijskog porekla, mogućem opasnom otpadu, a pošto je lokacija slične veličine kao ona u Vukićevici može se pretpostaviti da su u pitanju i slične količine.

Nova lokacija sa otpadom otkrivena je u saradnji sa Bezbednosnom informativnom agencijom i Osnovnim javnim tužilaštvom iz Obrenovca, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.