U trendu

Trnavčević bio vitez novinarskog poziva

Komemoracija povodom smrti poznatog srpskog i jugoslovenskog novinara Zaharija Trnavčevića održana je danas u Medija centru u Beogradu.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Mihajlo Kovač kazao je da je Trnavčević bio vitez novinarskog poziva, antfašista i čovek kojim se treba ponositi.

„Na Televiziji Beograd ostavio je neizbrisiv trag, obeležio je pionirsko vreme televizije. Trnavčević je mogao da izabere i neki, da tako kažem, salonski posao na televiziji, ali se kući vraćao blatnjav, uveren da je uradio nešto dobro“, kazao je Kovač.

Kovač je rekao da je Trnavčević pre mnogih shvatio kakve će nedaće doneti vlast Slobodana Miloševića i da nije bilo ništa prirodnije nego da on bude jedan od osnivača NUNS-a. Kovačević je dodao da se često zaboravlja Trnavčevićeva emisija „Četvrta dimenzija“ u kojoj se bavio zaštitom ljudskih prava.

„Sećam ga se kao usamljenog goropadnog bora okruženog listopadnom novinarskom šumom“, kazao je Kovač.

Na komemoraciji je Trnavčevićev saradnik Risto Kostov pročitao i telegram novinara Gorana Milića u kome se navodi da je „Zare uvek imao vremena i za prijatelje i za obične ljude i da ga nikada nisu impresionirale titule i novac“.

Kostov je kazao da je Trnavčević uvek bio uporan, da je morao da ostvari ono što zamisli, da je imao standarde koji su morali da se poštuju, medju kojima je poštovanje vremena.

„Nikada se nije plašio ni titula, ni vlasti, ni moći… On se nije odrekao interesa seljaka, on je bio njihov zaštitnik. Znao je da u toku dana prevali i po 1.500 kilometara. Njegov skromni automobil bio je njegov pokretni kabinet. U toku dana obavljao je 25 telefonskih razgovora, njegov broj bio je na hemijskoj olovci, svako je mogao da ga pozove“, kazao je Kostov.

Pisac Ljubivoje Ršumović kazao je da je Trnavčević bio jedinstvena pojava sa „nekom vrstom donkihotovskog ponašanja“.

„Uvek je želeo nešto što bi doprinelo, ne samo televiziji, već Srbiji i u ono vreme Jugoslaviji. Imao je ponekad ideje koje su izgledale neostvarivo“, kazao je Ršumović.

Trnavčević je umro u sredu u 90. godini, a kremacija je u subotu, 16. januara na Novom groblju u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.