Trojici radikala zabranjen ulazak u Ukrajinu na pet godina

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrović saopštio je danas da je Služba bezbednosti Ukrajine odlučila da na pet godina zabrani ulazak na teritoriju Ukrajine Aleksandru Šešelju, Milovanu i Dubravku Bojiću.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ambasador Aleksandrović kaže da je kazna za trojicu srpskih državljana izrečena zbog učestvovanja na svečanosti povodom „pripajanja Krima Rusiji“.

„Prema dobijanim informacijama delegacija Srpske radikalne stranke kao i predstavnici drugih partija Srbije učestvovali su u takozvanim svečanostima povodom “pripajanja Krima Rusiji“, na kojim su se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanje Krima kao dela teritorije Rusije i pozivali su na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima“, naveo je Aleksandrović.

Ukrajinski diplomata je ukazao da su pomenute osobe na taj način prekršile ukrajinski Zakon o privremeno okupiranim teritorijama.

„Učinili smo sve sa naše strane da ne dođe do takvih situacija, koje naravno ne idu u prilog našim prijateljskim odnosima, ali je očigledno ignorisanja zakona i naših obraćanja od strane pomenutih političara a i u isto vreme i narodnih poslanika Republike Srbije“, naveo je.

Napominje da je ista kazna izrečena i predstavnicima drugih država koji su učestvovali u pomenutim događajima i na taj način prekršili zakonodavstvo Ukrajine.

Aleksandrović je istakao da će i ubuduće Ukrajina osuditi svaki pokušaj kršenja zakona te zemlje nezavisno od toga ko je počinilac takvog zločina.

“ I takođe ćemo dati sve od sebe da ne dopustimo drugim zemljama da kvare naše istorijske prijateljske odnose između dva naroda, koja, za razliku od nekih drugih, nikad nisu izdali ili izneverili jedan drugog“, navo je ukrajinski diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.