U trendu

TS:Uvodjenje poverenika za samostalnost u Državnom veću tužilaca korak u dobrom pravcu

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je odluka Državnog veća tužilaca (DVT) o uvodjenju poverenika za samostalnost u DVT „korak u dobrom pravcu za jačanje samostalnosti tužilaca“.

TS je u saopštenju naveo da je odlukom DVT od 7. aprila odredjeno da zamenik predsednika veća „može da preduzima razne mere kada postupa kao ‘poverenik za samostalnost’, u cilju jačanja samostalnosti i institucionalnog integriteta javnog tužilaštva i zaštite i jačanja samostalnosti i profesionalnog integriteta nosilaca javnotužilačke funkcije“.

„Mere su preventivnog karaktera, ali ima i onih koji mogu da se iskoriste za rešavanje problema u konkretnim slučajevima pritisaka i neprimerenih uticaja. Izmedju ostalog, poverenik za samostalnost može da ukaže na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet tužilaca i da obavesti DVT i javnost o postojanju političkog i drugog nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva“, piše u saopštenju. 

Dodaje se da je poverenik za samostalnost novi koncept koji je uveden nedavnim izmenama Poslovnika o radu DVT i da predstavlja „jedan od primera realizacije mere iz Akcionog plana za poglavlje 23 pregovora sa EU“.  

„Poverenik postupa na osnovu inicijative nosioca javnotužilačke funkcije u slučajevima ukazivanja na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet unutar javnog tužilaštva, dok u slučajevima koji potiču izvan javnog tužilaštva može postupiti i bez inicijative. Za obavljanje tih poslova, poverenik može, uz saglasnost Republičkog javnog tužioca, da vrši uvid u predmete“, stoji u saopštenju.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar