Tuneli kroz Frušku goru izazov za ruske stručnjake

BEOGRAD – Sredstvima ruskog državnog kredita u Srbiji je u okviru modernizacije železnice obnovljeno i izgrađeno više od 250 kilometara pruge, a u toku su radovi na deonici brze pruge Beograd-Novi Sad u dužini od 44 kilometra koja prolazi kroz Frušku Goru.

U Ruskim železnicama su za RTS rekli da su radovi na tunelima i vijaduktu najzahtevnija deonica pruge u Srbiji, a poseban građevinski poduhvat su tuneli kroz Frušku Goru koji imaju cevi dužine od 1,1 kilometar.

„Postoji niz problema tamo zato što idemo po terenu koji nije baš jednostavan, idemo obalom reke Dunav ali imamo probleme sa geologijom koje rešavamo zajedno sa ruskim stručnjacima. Na današnji dan je završeno 40 odsto ugovorenih radova i idemo nešto ispred plana“, kaže Mansurbek Sultanov iz „RŽD internacional“.

Ta ruska kompanija kao glavne podizvođače koristi domaće firme, a kako kažu, svima treba vremena da se uklope u standarde ali time naše firme stiču licencu da mogu i inostranstvu da se kandiduju za slične poslove.

Pored radova na pruzi Beograd-Novi Sad Rusi razmišl?aju i o nastavku saradnje s našim železnicama.

„U pitanju je barska pruga i dispečerski centar, za upravl?anje saobraćajem, projektna dokumentacija je napravl?ena. Što se tiče nastavka barske pruge mi smo već krenuli u razgovore, ali da vidim da usaglasimo sve parametre, a to je dobar razlog za nastavak naše priče“, kaže Sultnov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.