U trendu

U beogradskim vrtićima na snazi pojačane mere opreza

BEOGRAD – Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uputio je danas zaposlenima u svim beogradskim državnim i privatnim vrtićima dopis u kome se pozivaju na poseban oprez i odgovornost u ponašanju na radnom mestu povodom prvih registrovanih slučajeva virusa korone u Srbiji.

„Ovo je doba godine kada je u vrtićima uobičajeno pojačan higijenski nadzor, ali je iz predostrožnosti potreban maksimalan oprez, odnosno preduzimanje svih mera kako bi se sprečilo širenje virusa“, rekao je Gak, prenosi Beoinfo.

Kako je objasnio, to znači redovno održavanje vrtićkog prostora, češće provetravanje prostorija u kojima borave deca, pojačan nadzor nad decom dok peru ruke, razgovori sa roditeljima, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina koje koriste deca.

Mere podrazumevaju i dodatni oprez pri korišćenju posuđa tokom obroka, strogu kontrola odlaganja otpadaka, izolovanje dece sa primećenim respiratornim infekcijama, dezinfekciju sobe u kojoj su ona boravila, čestu provera zdravstvenog stanja sve dece, kontrolisanje razloga odsustva, ali i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj dece.

Pojačane mere, istakao je Gak, odnose se i na sve zaposlene te je tako, kako je navedeno u dopisu koji je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio svim predškolskim ustanovama u Beogradu, potrebno zaposlene sa zdravstvenim tegobama odmah poslati kući.

„Sve ovo su preventivne mere, ali su neophodne kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovaj period. U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost kako bismo ih zaštitili“, rekao je Gak.

On je istakao da nema mesta panici, ali da je svakako neophodan dodatni oprez i veći nadzor u svim vrtićima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.