U trendu

U beogradskim vrtićima uobičajene infekcije

BEOGRAD – U beogradskim vrtićima se javljaju infekcije koje su karakteristične za ovo doba godine, a to su pre svega respiratorne i streptokokne infekcije, među kojima je i šarlah, kao i infekcije izazvane stomačnim virusima.

“Moraću da demantujem mišljenje koje vlada u javnosti da je šarlah bolest koja je iskorenjena. Šarlah se prijavljuje na teritoriji Beograda svake godine. Prethodne godine je bilo prijavljeno 47 slučajeva, 2020. godine 161 slučaj, a pre pandemije korona virusa imali smo zabeleženo 467 slučajeva”, rekla je za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je navela da je do sada iz predškolskih ustanova bilo prijavljenih 11 slučajeva obolevanja od šarlaha, a sva su registrovana na teritoriji opštine “Novi Beograd” iz tri dečija vrtića.

„Na osnovu prijava Gradski zavod za javno zdravlje je obavio epidemiološka istraživanja i uzorkovali smo 115 briseva grla i nosa od sve dece i zaposlenih koji su u kontaktu sa inficiranom decom i otkriveno je kod 40 osoba streptokokna infekcija”, rekla je Maris.

Ona je objasnila da kod streptokoknih infekcija pre svega nastaje iznenada povišena temperatura, gušobolja i bol u mišićina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar