U Beogradu danas proglašavaju epidemiju malih boginja

U toku današnjeg dana u Beogradu će biti prijavljena epidemija malih boginja, jer je kod četiri osobe, koji nisu povezane, laboratorijski utvrđen virus.

Procedura za prijavu epidemije je taj da lokalni zavod za javno zdravlje prijavi epidemiju na svojoj teritoriji Institutu za javno zdravlje „Batut“, koji nakon dobijene dokumentacije registruje tu lokalnu epidemiju.

Upravo na ovaj način će u toku današnjeg dana, a najkasnije sutra, biti prijavljena epidemija morbila u Beogradu, navodi Blic.

Taj list već je pisao da je Institit „Torlak“ laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu, gde je v eć proglašena epidemija.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dve obolele osobe u Beogradu su mlađe od pet godina, dok su preostale dve starije od 20 godina.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, među obolelima u Beogradu je i jedno dete kineske nacionalnosti.

„U Kini vakcinacija nije obavezna i to je svakako razlog obolevanja“, navodi izvor “Blica” iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako ističe, Gradski zavod za javno zdravlje prati redovno situaciju i broj novoobolelih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.