U trendu

U Beogradu otvoren sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana” koji se na Beogradskom sajmu održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Sajam je svečano otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Predsednik Vučić je otvarajući sajamsku manifestaciju istakao da je po onome što je urađeno region Otvorenog Balkana pokazao da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.

On je poručio da danas može da se vidi koliko je Otvoreni Balkan važna i otvorena inicijativa, u kojoj bi želeo da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.

„Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde“, poručio je Vučić i dodao da imaju čime da se ponose.

Vučić je izrazio zadovoljštvo što je i pored činjenice da je septembar težak za vinare Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italiije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

On je naveo da su na sajmu okupljeni izlagači iz 22 zemlje, a da učestvuju predstavnici više od 40 zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.

Predsednik je pozvao građane Beograda i Srbije da dođu do nedelje da probaju najbolja vina iz regiona i sveta.

„Danas su Beograd i Otvoreni Balkan svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste. Dobrodošli majstori podruma, distributeri,… I danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan važna i otvorena inicijativa, u kojoj želimo da vidimo sve koji mogu sebi mesto u njoj da pronađu“, naglasio je Vučić.

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a održava se pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.