U trendu

U Beogradu se obeležava Evropska nedelja mobilnosti

BEOGRAD – Grad Beograd se od 16. do 22. septembra pridružuje evropskim i svetskim gradovima koji obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti i pozivaju gradkane da se više opredeljuju za pešačenje, biciklizam i javni transport.

Narednih dana različitim manifestacijama u gradu promovisaće se pešačenje i biciklizam radi očuvanja životne sredine i smanjenja upotrebe neobnovljivih izvora energije, najavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Organizovaćemo različite manifestacije koje će promovisati hijerarhiju u sabraćaju tako da se daje prednost pesačenju voznji bicikala u odnosu na korišcnje neobnobvljivih izvora neregije. Promovišćemo pešačke zone u gradu i skretati pažnju na bezbednost u saobraćaju, prevashodno šskolske dece“, rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je u prethodne četiri godine izgrađeno 80 km biciklističkih staza u Beogradu, a da je u naredne četiri godine planirano još 120 km .

To je doprinos grada da omogućimo građanima da sve više koriste bicikl kao prevozno sredstvo, a promovisaćemo naredinih dana i javni servis za iznajmljivanje bicikala, rekao je Radojičić.
Istakao je da će se promovisati pešačke zone i sve što je na tom planu urađeno u prethodnom periodu, biće organizovana biciklijada i druge aktivnosti za gradane i turiste…

„Posebno bih izdvojio akciju ‘Samo ne autom’ koja se održava 20. septembra i pozivam građane da tog dana na posao idu pešice, biciklom ili javnim prevozom. Nadam se da ćemo u što vecem broju pokazati da smo svesni znacaja poruka koje Evropska nedelja mobilnosti šalje“, rekao je on.

U okviru obeležavanja te nedelje, u glavnom gradu biće organizovano promovisanje vrabac servisa, novih pešačkih zona, promovisanje nove zone usporenog saobracaja, postavljanja 18 novih parking za bicikle…

Biće obeležen dan bez automobila,obuka bezbedne vožnje bicikla za decu, ali i pešačka nedelja na potezu Trg Republike – Slavija.

Grad Beograd intenzivno radi na tome da se okrene zelenoj hijerarhiji u saobracaju, odnosno da se prednost da pešacima, biciklistima i javnom prevozu, u odnosu na automobile, istakao je Radojičić.

„Aktivno radimo na projektima usmerenim ka rešavanju problema u saobraćaju i povećanju kvaliteta života gradana.

Cilj nam je da Beogradanima i gostima omogucimo brže i lakše kretanje kroz naš grad“, naveo je gradonačelnik.

U prethodnom periodu proširene su pešačke zone u centralnom delu grada, uveden je vrabac servis, kao efikasno i ekološko prevozno sredstvo, a krajem avgusta raspisan je javni poziv za podnošenje ponuda za postavljanje sistema javnih bicikala.

U narednom periodu nastavićemo da širimo pešacke zone, radimo biciklisticke staze i okrecemo se alternativnim vidovima transporta u odnosu na motorizovane, istakao je gradonačelnik najavljujući obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti na Topličinom vencu, pešačkoj zoni grada.

„Narednih sedam dana, odazivanjem ovoj evropskoj inicijativi pokazacemo da smo svesni vaznosti uvodenja mera održivog transporta i pozivanja gradana da menjaju navike u saobraćaju. Pokazacemo i da smo spremni da cinimo napore kako bismo imali zdravije okruženje“, poručio je gradonačelnik.
Evropska nedelja mobilnosti obeležava se svake godine od 16 do 22. septembra. Ove godine ucestvuje oko 2.500 gradova.

Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje.

Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovodenjem makar jedne trajne mere održive urbane mobilnosti ucini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.