U trendu

U BG ove godine rekonstrukcija sedam socijalnih ustanova

BEOGRAD – U Beogradu će ove godine biti rekonstruisano sedam ustanova socijalne zaštite, najavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i dodala da je povećano ulaganje u te ustanove moguće zahvaljujući povećanom budžetu.

„Ulažemo u zaposlene, njihov prostor za rad, širenje samih usluga i korisnike. Ove godine ćemo rekonstruisati sedam objekata, od socijalnih centara, preko klubova za penzionere do dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju“, rekla je Stanisavljević.

U Beogradu su u proteklih pet godina izgrađena tri nova dnevna boravka, a osam renovirano, navela je i dodala da je ove godine u planu izgradnja novog dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu.

„Zahvaljujući povećanju budžeta, imamo stotinu više korisnika nego što smo imali pre sedam godina“, rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da je ove nedelje u radni odnos primljen 500-ti lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju.

„Do završetka ugovora očekujemo da ćemo ih imati još 50 do 70, a osim toga povećavamo i broj personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom“, rekla je gradska sekretarka gostujući na televiziji Prva, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Navela je da je budžet za porodilje veći za deset odsto nego prošle godine, kao i da je povećana pomoć za ljude koji dobijaju novčanu socijalnu pomoć, a koji su radno nesposobni.

Govoreći o tri nova dnevna centra za beskućnike, koji su nedavno otvoreni na Vračaru, Starom gradu i Paliluli, navela je da je usluge tih centara do sada koristilo više od 700 ljudi bez krova nad glavom.

„Ko želi smeštaj uvek se može javiti u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj, gde trenutno imamo 82 korisnika, a ko to ne želi, može koristiti dnevne centre“, dodala je Stanisavljević.

Najavila je da će ove godine biti rekonstruisana i dva kluba za penzionere i podsetila da je u proteklih šest godina otvoreno ukupno 12 takvih klubova.

„Zbog pandemije trenutno ne rade, ali i dalje brinemo o najstarijim sugrađanima“, rekla je Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.