U Čuburskom parku otkriven spomenik „Crnotravcu neimaru“

BEOGRAD – Spomenik „Crnotravcu neimaru“ u Čuburskom parku, danas su svečano otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik udruženja Crnotravaca u Beogradu Boško Stevanović, u znak zahvalnosti svim Crnotravcima koji su ostavili trag u izgradnji značajnih institucija u Beogradu.

Vesić je rekao da svaki spomenik koji se podigne je na neki način zaslužen, ali da je spomenik „Crnotravcu neimaru“ zaslužen teškom graditeljskom mukom koju znaju samo oni koji su gradili sve zgrade po Beogradu.

On je istakao da se danas ne otkriva spomenik, jer su Crnotravci svoje spomenike ostavili širom Beograda.

„Svaka zgrada koju su izgradili njihov je spomenik, od zgrade Vlade Srbije, Filozofskog i Pravnog fakulteta, Belog i Starog dvora, do hotela ‘Moskva’ i ‘Bristol’. Svaka od tih zgrada je spomemenik Crnotravcima“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je dodao da se danas otkriva zahvalnost ljudima koji su čitav svoj život gradili srpsku prestonicu, podsetivši da je Beograd glavni grad svih Srba.

Podsetio je da su u poslednje vreme u glavnom gradu podignuti mnogi spomenici istaknutim ličnostima iz naše istorije, kao što su Borislav Pekić i Milutin Milanković, a u planu je da se podigne spomenik Stefanu Nemanji i despotu Stefanu Lazareviću, jer verujemo da jedan narod spomenicima čuva svoju istoriju.

Crnotravci su ginuli za ovu zemlju u oslobodilačkim ratovima, rekao je Vesić i dodao da su je nakon ratova i gradili.

On zahvalio Crnotravcima za ono što su uradili u prošlosti i zaključio da kroz njihova dela razmišljamo o budućnosti.

U Crnoj Travi, brdovitoj varošici na tromeđi Vlasinskog jezera, Surdulice i Bugarske, generacijama ništa ne uspeva kao građevinac.

Opšte je poznato da su tu ponikli najbolji zidari, tesari i fasaderi koji su nekada podizali Jugoslaviju.

Udruženje Crnotravaca u Beogradu glavni je inicijator da se napravi ovaj spomenik, koji je dobio svoje mesto u parku gde su se crnotravski dunđeri okupljali pre mnogo godina, u čuvenoj kafani „Kikevac“.

Predsednik udruženja Crnotravaca Boško Stevanović, najavio je da će isti spomenik biti napravljen i u Crnoj Travi.

Crna trava je varošica koja sa ponosom predstavlja svoju tradiciju i sa ponosom je predstavlja svetu, rekao je predsednik ove opštine Slavoljub Blagojević i dodao da tradiciju dugu gotovo dva veka ne zaboravljamo.

Crnotravci bi u proleće napuštali domove i odlazili u pečalbu, a vraćali bi se tek u zimu. Za sobom su uvek ostavljali prelepe građevine i svoje veliko umeće prenosili na mlađe generacije.

Otkrivanju spomenika u Čuburskom parku prisustvovali su državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović, zamenica predsednika opštine Vračar Radmila Sarić, predsednik Udruženja Crnotravaca i njihovih potomaka Boško Stefanović, kao i brojni članovi i poštovaoci tog udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.