U trendu

U Jagodini obeleženo 12 decenija školovanja učitelja

JAGODINA – Svečanom akademijom, pod nazivom „U slavu jubileja“ Fakultet pedagoških nauka u Jagodini (FPNJ) obeležio je danas 25 godina rada i 120 godina od osnivanja Srpske kraljevske muške učiteljske skole i obrazovanja učitelja u ovom gradu.

Pre svečane akademije na fakultetu je otvorena izložba posvećena ovim jubilejima i promovisana monografija „Na livadici večnosti – od Učiteljske škole do Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini 1895-2018“ autora prof. dr Ilijane Čuture i prof. dr Violete Jovanović.

Pozdravljajući goste, dekan fakulteta prof. dr Violeta Jovanović je podsetila da je Srpska kraljevska škola u Jagodini, osnovana odlukom Narodne skupštine Kraljevine Srbije, koju je posebnim zakonom o ustanovljenju potvrdio kralj Aleksandar Obrenović.

Osnivač škole Sreten Adžić bio je prvi Srbin koji je na evropskim univerzitetima učio psihološke i pedagoške nauke i diplomirao na bečkom Pedagogijumu.

Nakon, gotovo sto godina, utemeljen je Fakultet pedagoških nauka u interanacionalnoj obrazovnoj praksi, prepoznat po živoj internacionalnoj saradnji. Samo u oktobru ove godine fakultet je ugostio predavače iz Portugalije, Nemačke, Mađarske i Engleske, kao i međunarodnog eksperta za obrazovanje iz Helsinkija Arta Bahtokarija, istakla je Jovanovcić.

Ona je dodala da su „studijski programi osnovnih i master akademskih studija fakulteta rađeni na zajedničkim projektima sa Uiniverzitetima i instututima u našoj zemlji kao i sa najeminentnijim univerzitetima u Evropi.

Jagodina i njena Učiteljska škola, Akedemija i Fakultet su, u svom 120 godina dugom suživotu srasle u jedno biće, istakla je Jovanović i napomenula da fakultet danas ima 54 nastavnika od kojih je 37 doktora nauka.

Svečanoj akademiji, u Kulturnom centru, prisustovala je gradonačelnica Jagodine Snežana Vukašinović, kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu, u Kragujevcu, delegacija srpske obrazovne ustanove „Nikola Tesla“ iz Budimpešte i Visoke škole „Jožef Etvaš“ iz Baje (Mađarska), kao i drugi gosti.

U okviru svečanosti tradicionalna, počasna diploma „Narodni učitelj“ za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciji fakulteta, uručena je prvom dekanu Učiteljskog fakulteta Milanu Nedeljkoviću. 
Na svečanoj akedmiji uručena je i počasna diploma „Magister Humanitas“, reditelju Kosti Ristiću „za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvju kulture mladih“.

Uručene su i nagrade najuspešnijim studentima i zahvalnice zaslužnim pojedincima, za saradnju i afirmaciju ove visokoškolske ustanove, kao i diplome svršenim studentima osnovnih i master akademskih studija.

Obrazovanje učitelja u Jagodini započeto je osnivanjem Muške učiteljske škole 1898. godine u Jagodini, tada treće u Srbiji, ali jedine koja traje sve do danas.

Od 1919. godine škola počinje upisivati i učenice. Učiteljska škola u Jagodini je 1972. godine prerasla u Pedagošku akademiju, 1993. godine u Učiteljski fakultet, a 2006. godine u Fakultet pedagoških nauka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.