U trendu

U Jagodini povećan broj školske dece sa simptomima akutne respiratorne infekcije

U Školskom dispanzeru Doma zdravlja u Jagodini, poslednjih desetak dana dnevno se pregleda izmedju 250 i 300 dece sa simptomima akutne respiratorne infekcije, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Načelnica Školskog dispanzera dr Danijela Jevtić je izjavila da je samo prošle noći bilo 40 pregleda.

„Najviše obolele dece je uzrasta od 7 do 14 godina, odnosno osnovnoškolskog uzrasta“, rekla je Danijela Jevtić novinarima.

Ta deca imaju povišenu temperaturu koja ide do 40 stepeni i često se teško obara, žale se na opštu slabost i malaksalost, glavobolju, bol u grlu, kašalj, zapušen nos ili pojačanu sekreciju iz nosa.

„Na sreću, samo su kod malog broja dece registrovane komplikacije kao što su upala pluća, upala srednjeg uha ili sinusa“, kazala je dr Jevtić.

Medju odraslima nema mnogo obolelih. Na teritoriji Jagodine, u poslednjih mesec dana, registrovana su 832 oboljenja slična gripu što je na nivou prethodnih godina.

Tome je doprinela vakcinacija protiv gripa.

Dr Jelena Bjelić iz Službe opšte medicine u Jagodini rekla je da su oktobra prošle godine, četvorovalentnom vakcinom, vakcinisane 2 122 osobe na teritoriji Jagodine.

„Sada vakcinacija nema svrhe jer se vakcina daje pred sezonu gripa pošto su, za postizanje potpunog imuniteta, potrebne četiri nedelje od momenta davanja vakcine“, istakla je dr Jelena Bjelić.

Zavod za javno zdravlje u Ćupriji je saopštio da je na području Pomoravskog okriga izolovan virus sezonskog gripa AH1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.