U trendu

U Jajincima položeni venci na Dan sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu

U spomen-kompleksu „Jajinci“ kod Beograda danas su položeni venci povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u tom logoru tokom Drugog svetskog rata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se protiv fašizma, koji „više nikada i nigde ne sme pustiti korene“, svi zajedno i uvek moraju boriti svim raspoloživim sredstvima.

„Na putu napretka, glavni postulati su nam mir, predvidivost i stabilnost. Mir, skoro po svaku cenu, je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se suštinski vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu“, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da su u Jajincima okupacione vlasti od 1941. do 1944. godine ubile izmedju 60.000 i 80.000 Srba, Jevreja i Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašista.

„I na ovom mestu koje za sve nas ima duboki istorijski značaj, svaki put se sa jednakim bolom i jednakim pijetetom prisećam žrtava i užasnih posledica fašizma, surovog stradanja ljudi dovodjenih iz logora na Starom sajmištu i logora na Banjici“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da Srbija „ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana“.

„Kao što ste videli u prethodne dve nedelje, naša borba za očuvanje i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji svakoga dana ima sve više izazova. Pokazali smo da smo spremni da zaštitimo svoj narod“, ocenila je Brnabić.

Ona je istakla da su „ovekovečena stradanja i zločini ustaškog režima“ u Jasenovcu i najavila da će uskoro posetiti Prebilovce, „jedan od simbola stradanja srpskog naroda“ u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), kao i 1992. godine.

Vence su na memorijalno spomen-obeležje u Jajincima položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, Udruženja logoraša 1941-1945, Jevrejske opštine Beograd, Saveza jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i diplomatski kor u Srbiji.

Memorijalni park u Jajincima otvoren je 20. oktobra 1964. godine, a spomenik žrtvama je 1. oktobra 1988. godine postavljen na mestu gde se ranije nalazila najveća grobna raka na strelištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.