U trendu

U naredna tri dana intenzivno zaprašivanje komaraca

BEOGRAD – Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska cistoća”, u skladu sa rezultatima monitoringa koji govore o porastu brojnosti komaraca, od sutra kreće u intenzivnije suzbijanje tih insekata uređajima sa zemlje i vode, uz podršku iz vazduha.

Tretman komaraca iz vazduha sprovodiće se tri dana, tokom večernjih časova, od 19, 20. i 23. avgusta, a sa šest aviona JAT privredne avijacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Najavljeno je da će u četvrtak od 18 do 20 časova suzbijanje komaraca iz aviona obuhvatiti lokacije: Dunavac, Opovački Dunavac, naselje Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki rit, Glogonjski rit, Ovca, Popova bara, jezero Veliko blato, kanalska mrežu Borča i Koteža, kao i Blok Branka Momirova.

Takođe i Jojkica Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenku, Ratno ostrvo, nasip od Pančevackog mosta ka Malom raju, Mali raj, baru Reva, naselje Zage Malivuk, Ritopek, Grocku, Brestovik, Gročansku adu, Paradajz ostrvo, Višnjicu, Belu stenu, Slance, Veliko selo, Ritopek i Vinču.

Istog dana od 19.30 do ponoći, tretman komaraca sa zemlje, ekipe preduzeća sprovodiće na lokacijama Kotež, Borča pretok, Mali zbeg, Borča 1, Borča 2, Stara Borča, Borča greda, Popova bara, Put za Ovču, Ovča i Padinska skela.

Pored toga i na lokacijama Mali zbeg groblje, Blok braće Marije i Mali raj, navodi se u saopštenju.
Akcija suzbijanja komaraca sa reka istog dana sprovodiće se i na Gročanskoj adi, Velikom selu, Slancu, Višnjicu i levoj obali Dunava.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić rekao je da se sve akcije u borbi protiv komaraca planiraju i sprovode u skladu sa rezultatima monitoringa koji ekipe preduzeća sprovode svakodnevno.

„Prateći vremenske uslove, gotovo svakodnevno smo sprovodili akcije suzbijanja komaraca sa zemlje i reka, a od sutra uključujemo i tretmane iz vazduha“, rekao je Popadić.

On je podsetio da su sinhronizovane akcije ,koje su se po prvi put sprovodile tokom prošlogodišnje sezone, dale odlične rezultate.

„Tokom 2020. godine po prvi put smo imali akcije suzbijanja komaraca sa reka, a ove godine tretmane sa zemlje sprovodimo sa deset vozila više „, kaže Popadić i dodaje da je za tri dana planiran obuhvat površine od 12.000 hektara.

Sugradani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na imejl-adresu ekologija@gradskacistoca.rs. saopšteno je iz Gradske uprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.