U trendu

U Novom Sadu otvorena izloĹžba „1918 ponos“

NOVI SAD – Na Trgu slobode u Novom Sadu, danas je otvorena interaktivna, multimedijalna izloĹžba „1918 ponos“, posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Autor izložbe, koja je postavljena u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, jeste dr Dušan Jovović.

,,Vratili smo se na trenutak u one veličanstvene dane pre 100 godina kada su posle zajedničkih višedecenijskih napora u ondašnjoj Austrougarskoj, Srbi ugledali slobodu”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinkse vlade.

,,Građani će moći na moderan način, mobilnim telefonima, preko aplikacije upoznaju i otkriju, neotkrivene stvari o ljudima koji su obeležili ono vreme i koji su na neki način udarili temelje za sve ono što se nakon toga dešavalo u Vojvodini“, kazao je Mirović.

On je istakao da su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak, četiri zavetne misli koje krase Vojvodinu.

,,Ova izložba u Zmaj Jovinoj i u Dunavskoj ulici je u duhu obeležavanja velikog praznika, a opet koncipirana tako da kroz savremene tehnologije bude atraktivna i zanimljiva svim naraštajima“, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnika Novog Sada.

Vučević je rekao da na taj, zanimljiv način možemo da dobijemo priču koja će nam dočarati sve ono što se dešavalo 1918. godine i zašto mi danas možemo da mirno i slobodno stojimo u Novom Sadu, Vojvodini i u Srbiji.

U sklopu programa, večeras će u Srpskom narodnom pozorištu biti premijerno izvedena predstava ,,Svetozar”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Potom, sledi koncert na Trgu slobode, na kom će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Sutra će biti priređeno otvaranje Muzeja Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i svečano otkrivanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu, na Trgu Republike – ispred Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Za kraj programa, u podne će biti održana Svečana akademija posvećena 100. godišnjici Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar