U trendu

U O.Š. „Dragan Lukić“ postavljen prvi UV indikator

BEOGRAD – U okviru kampanje sistematske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu „Zaštita za sve“, u beogradskoj Osnovnoj školi „Dragan Lukić“ postavljen je prvi UV indikator – specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja.

Za prosvetne radnike te škole, koji rade sa decom ranog školskog uzrasta, danas je održana i edukacija o merama odgovornog ponašanja na suncu koju je vodila doktorka Danica Tiodorović, koja je generalni sekretar Udruženja dermatologa Srbije i član Stručnog saveta kampanje.

Ona je podsetila da je najveća posledica preteranog i nasavesnog izlaganja suncu rak kože melanom.

„Incidencija melanoma se iz godine u godinu povećava, a leka još uvek nema i zato je rana dijagnostika, a pre svega prevencija neophodna. Treba krenuti od najmlađeg uzrasta i zato je i cilj ove edukacije nastavnog kadra da na pravilan način objasne deci kada i na koji način se smeju izlagati suncu jer je važno da, prilikom izlaganja suncu, koriste zaštitnu kremu i fiizčku zaštitu da ne bi došlo do opekotina i kasnije karcinoma kože“, rekla je ona.

Nada Miletić Nevajda iz kompanije „Eucerin Srbija“ je rekla da je postavljanje UV indikatora u školi „Dragan Lukić“ nastavak kampanje „Zaštita za sve“.

„Sama ideja indikatora je da decu, na njima prijemčljiv način, naucimo šta znači odgovorno ponašanje na suncu, da to usvoje kao deo svojih zdravih životnih navika i da time obezbedimo i zdraviju budućnost ukupne populacije“, istakla je ona.

Dodala je da će „Eucerin Srbija“ nastaviti da razvija različite metode koje će omogućiti deci da na lak i jednostavan način usvajaju zdrave životne navike.

Direktorka Osnovne škole „Dragan Lukić“ Aleksandra Brajović Zoronjić je rekla da je ta škola već više godina unazad prepoznala opasnost od UV zračenja i da svake godine prvog septembra prvacima poklanja kačkete budući da dosta vremena provode napolju sa svojim učiteljima.

„S tim u vezi, jako smo zahvalni što su firma ‘Eucerin Srbija’ i Fond B92 baš našu školu izabrali za realizaciju ovog projekta. Ova škola ima 1.500 učenika i 120 zaposlenih i smatram da svako na svoj način treba da bude edukovan i da se pravilno ponaša prema svom telu jer je to zalog za budućnost“, dodala je ona.

Današnjoj edukaciji prisustvovala je i učiteljica Tanja Oleargojić koja je rekla da joj je edukacija pomogla da unapredi svoja znanja o štetnom dejstvu UV zračenja koja će, dodala je, preneti ne samo deci, nego i roditeljima.

„Jako je bitno da i roditelji i deca budu edukovani, da znaju kako da se zaštite i preduprede eventualne posledice koje mogu da se jave u nekoj kasnijoj dobi. S obzirom da su deca najosetljiviji deo naše populacije i da su svakodnevno izložena UV zračenju, značiće im da kroz igru, na zanimljiv način, nauče činjenice i osposobe se da sami pročitaju informacije koje se nalaze na displeju koji se nalazi na našoj školi“, rekla je ona.

Kampanju „Zaštita za sve“ sprovode „Eucerin Srbija“ i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Škola ‘Dragan Lukić’ je prva škola kojoj smo donirali UV indikator. Kao što možete da vidite, dosta prvaka se u dvorištu igra i štite sebe i svoju kožu tako što nose kačkete što samo govori da je njihova svest, ali i svest zaposlenih u ovoj školi o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja na izuzetno dobrom nivou“, rekla je Sandra Pajović iz Fonda B92.

To je, kako je dodala, pokazatelj da je škola „Dragan Lukić“ pravi izbor za donaciju UV indikatora.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković je rekla da je „Zaštita za sve“ odličan projekat koji, osim edukacije nastavnika, najveći doprinos daje deci i očuvanju njihovog zdravlja.

Istakla je da je značajno to što će oko 10.000 učenika osnovnih škola širom Srbije dobiti potrebnu edukaciju i UV indikatore koji će biti postavljeni u školskim dvorištima jer će, dodala je, tako znati da li je zračenje štetno, ponašati se u skladu sa tim i prevenirati neke bolesti.

„Svi znamo koliko je UV zračenje štetno i upravo zato je ovo zaista vreoma korisno i za nastavnike i za decu, jer će znati kada je pogodno vreme da borave u školskom dvorištu“, dodala je Nedeljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.